latinica  ћирилица
21/05/2019 |  18:16 ⇒ 18:28 | Autor: RTS

Vučić o saopštenju Kvinte: Ništa gluplje nisam pročitao

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je iznenađen saopštenjem Kvinte poslije izbora za gradonačelnike opština na sjeveru KiM, iz kojeg jedino može da se zaključi da su neki nezadovoljni što su izbori protekli u miru i redu.
Aleksandar  Vučić (foto:Tanjug / Dimitrije Goll) -
Aleksandar Vučić (foto:Tanjug / Dimitrije Goll)

- Želim da im čestitam na njihovoj inventivnosti. Јa ništa gluplje u svom životu nisam pročitao - odgovorio je Vučić na pitanja novinara u Novom Sadu, gdje je prisustvovao promociji novih pripadnika MUP-a.

Vučić je izjavio, uoči sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, da će najprije saslušati šta imaju da mu kažu, a zatim će otvoreno razgovarati sa njima i reći im šta misli o svemu.

- Nikome ne bih poželio da ima velika očekivanja. Bolje da budemo čvrsto na zemlji i dobro utemeljeni na zemlji gdie jesmo, da ne gajimo velika očekivanja, ali da se borimo na svaki način za interese našeg naroda i zemlje - rekao je Vučić.

Istakao je da "moramo da pokažemo odlučnost i želju da opstanemo na vjekovnim ognjištima, ali i uzdržanost, smirenost, trpeljivost i dovoljno pameti koju nismo uvijek u svakom istorijskom trenutku imali kroz istoriju".

On je tako prokomentarisao zajedničko saopštenje zemalja Kvinte – ambasada Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, koje su ocijenile da je izborni proces u četiri opštine na sjeveru KiM protekao u mirnoj atmosferi, ali i podsjetile da "još ima neriješenih pitanja, koja su pratila izborni proces 2017".

Vučić je rekao da su sve zemlje Kvinte poslale svoje posmatrače ne bi li pronašle nekakvu nepravilnost i grešku za koje bi optužile Srbe, ali da nisu uspjeli da nađu ništa, pa su zato u saopštenju morali da kažu da je bilo pritisaka 2017. godine.

- Kakvog to smisla ima? - upitao je Vučić i dodao da i to pokazuje koliko je nekima žao što su izbori prošli u miru i redu.

On je čestitao građanima na sjeveru KiM koji su na miran i dostojanstven način pokazali kako se štite interesi svog roda i otadžbine i kako se može ponašati pametno, tako da nikome ne zabiju prst u oko, ali da istovremeno pobjeđuju.

Komentarišući pisanja pojedinih medija da su na izbore na sjeveru izašli samo oni koji su imali nekakav interes, Vučić je rekao da je ogroman broj građana izašao na izbore, mnogo veći nego 2017. godine.

- Dakle, 25.000 ljudi je imalo lični interes? - upitao je Vučić i dodao da Albanci govore da na sjeveru ima 58.000 birača, ali da tu zapravo nema toliko stanovnika.

Naveo je da opozicija nema drugi način da objasni svoj neuspjeh i to što je Srpska lista dobila 22 odsto više u odnosu na prošle izbore.

Izjavio je da posebna sjednica Parlamenta o Kosovu i Metohiji nije nikakav "trik", kako to spekulišu njegovi politički protivnici, jer, ističe, nema važnije teme od Kosova i Metohije, niti važnijeg mjesta od Parlamenta da se o toj temi razgovara.

Kako kaže, svakog dana je slušao kritike i optužbe kako ne želi i nema hrabrosti da se pojavi pred političkim protivnicima upravo po pitanju KiM, i da je u redu što su napravljeni mostovi, autoputevi, pruge, što su vojska i policija bolje opremljene, ali je katastrofa što ne smije da se pojavi da razgovara o Kosmetu.

Poručio je da su izjave da bi pripajanje "preševske doline" Kosovu bilo najbolje rješenje samo želje pojedinaca, ali da je realnost mnogo drugačija.

On je ponovio da će se pojaviti na sjednici Parlamenta i odgovoriti na svako pitanje, te dodao da vjeruje da će, ako bude ideja, predsjednica Parlamenta prihvatiti da bude najduže vrijeme za sve poslanike koji žele nešto da kažu, jer, ponavlja, nema važnije teme od KiM.

Precizirao je da će toj sjednici, 27. maja, osim njega, prisustvovati i premijerka Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, kao i svi koji su na neki način učestvovali u razgovorima ili vodili politiku po pitanju KiM u prethodnih nekoliko godina.