latinica  ћирилица
21/05/2019 |  18:43 | Autor: SRNA

Bez zahtjeva za upis frizera u bijeljinsku Poljoprivrednu školu

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da nije dobilo zahtjev za upis za zanimanje frizer u Poljoprivrednu i medicinsku školu u Bijeljini.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

- Ministarstvo odgovara na potrebe i zahtjeve tržišta rada, poslodavaca i lokalnih zajednica tako što razvija one nastavne programe za koje postoji interesovanje, odnosno usklađuje postojeće programe sa tehnološkim dostignućima -  navedeno je u saopštenju.

Povodom nezadovoljstva koje je izrazilo bijeljinsko Zanatsko-preduzetničko udruženje "Preduzetnik", što u pomenutoj srednjoj školi neće biti upisa za zanimanje frizer, iz Ministarstva podsjećaju da sa lokalnom zajednicom kreiraju prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednje škole u skladu sa potrebama tržišta rada, stepenom tehnološkog razvoja, interesovanjem učenika i strateškim planom razvoja lokalnih zajednica, odnosno Republike Srpske u cjelini. 

- Škole su obavezne da Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske plan upisa dostave do 31. decembra za narednu školsku godinu. Ministar, na osnovu prijedloga, najkasnije do 31. marta donosi plan upisa za narednu školsku godinu -  precizirano je u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture sačinilo je Pravilnik o planu upisa u prvi razred srednjih škola, koji je dat na uvid javnosti prije objavljivanja u "Službenom glasniku". 

- Ni tada nije bilo zahtjeva za upis za zanimanje frizer u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini - istakli su iz resornog ministarstva.