latinica  ћирилица
21/05/2019 |  18:49 ⇒ 22/05/2019 | 08:51 | Autor: RTRS

Srednjoškolcima plaćena praksa i mogućnost zaposlenja

Značajan korak ka potpunoj primjeni dualnog obrazovanja napravljen je danas. Vlada i poslodavci potpisali su Sporazum o unapređenju prakse u srednjim školama. To znači da će učenici imati mogućnost da praktični dio nastave pohađaju u kompanijama iz svoje struke, i da za to budu i plaćeni, uz mogućnost stalnog zaposlenja nakon završetka školovanja.

Dajana i Snežana učenice su završnog razreda srednje Ugostiteljske škole, smjer poslastičar. Na praktičnu nastavu već devet mjeseci idu u preduzeće Krajina Klas, a za svoj rad su i plaćene. Njihov trud primijećen je i u preduzeću, pa ih, nakon okončanja školovanja, čeka radno mjesto.

- Mi smo imali potpisane ugovore sa Poljoprivrednom i Ugostiteljskom školom. Od 12 učenika iz Ugostiteljske, četvoro će ostati i nakon završetka školovanja - rekao je Saša Trivić, vlasnik i osnivač kompanije Krajina Klas d.o.o.

Krajina Klas jedna je od petnaestak kompanija u Srpskoj koje su eksperimentalno uvele ovakav način saradnje sa srednjim školama. Već od naredne školske godine trebalo bi da ih budu mnogo više, neke procjene govore i više od stotinu. Sve će biti regulisano sporazumom o unapređenju prakse u srednjim školama koji je danas potpisan.

Ministarka prosvjete i Kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je interes obrazovnog sistema i privrede da učenici steknu praktično znanje kako bi nakon školovanja bili potpuno obučeni i konkurentni na tržištu rada.

- Ovaj sporazum je jako bitan, jer će se time vratiti dostojanstvo radničkim zanimanjima i omogućiti radnicima da u budućnosti mogu da žive od svog rada - navodi Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Dogovorenom saradnjom zadovoljni su i u Privrednoj komori Srpske. Raduje ih i velika zainteresovanost privrednika za primanje učenika na praktičnu nastavu.

- Važno je da se tržištu rada prilagodi obrazovni sistem jer nam je privreda u usponu, a uvode se nove tehnologije. Bitno je da imamo kvalitetnu radnu snagu - ističe Pero Ćorić, direktor Privredne komore.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević dodaje da će se na ovaj način stvoriti povoljnija klima za naše preduzetnike.

Dualnim obrazovanjem predviđeno je da učenici zanatskih zanimanja imaju praktičnu nastavu već od prvog razreda - u prvoj godini jedan dan, u drugoj dva, a u trećoj tri dana. Preduzeća, u kojima budu angažovani, trebalo bi da snose troškove prevoza, toplog obroka ali i da im isplaćuju određenu naknadu za njihov rad. Vlada ta davanja neće oporezivati.