latinica  ћирилица
21/05/2019 |  20:02 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Izbori za EP u Hrvatskoj: Poziv Srbima da glasaju

Državljani Hrvatske u nedjelju, 26. maja, biraju poslanike za Evropski parlament. To je prilika da Srbi iz Hrvatske, prvi put, izaberu svog predstavnika za ovu važnu instituciju. Za to je potrebna velika izlaznost, uključujući i one koji su devedesetih izbjegli iz Hrvatske.

Kandidati Samostalne demokratske srpske stranke kažu da je veoma važno da na glasačka mjesta u nedjelju izađu i Srbi s državljanstvom Hrvatske koji žive u Republici Srpskoj, Srbiji, Njemačkoj i Austriji. Ohrabruje ih podatak da je u Republici Srpskoj i Federaciji registrovano 85.000 lica s pravom glasa, od kojih je 6.500 u Banjaluci.

- Za jedan mandat potrebno nam je 60.000 glasova. Za taj mandat potrebno nam je da naši sugrađani srpske nacionalnosti koji žive u Bosni i Hercegovini u Republici Srpskoj, izađu na izbore i u konzulatima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini glasaju - kaže Boris Milošević, kandidat SDSS-a za poslanika u Evropskom parlamentu.

Kandidati SDSS-a, čija su imena na listi pod rednim brojem 24, dobili su podršku Srpske pravoslavne crkve i udruženja koja u Republici Srpskoj okupljaju Srbe sa državljanstvom Hrvatske. Svi poručuju da je veoma važno da Srbi u što većem broju izađu na izbore i glasaju za istu listu.

- Moramo biti pragmatični ovaj put i dati šansu onima koji mogu preći izborni prag. Veoma je bitno da imamo svog predstavnika u Evropskom parlamentu jer je poznato da Srbi iz Hrvatske nisu ostvarili sva prava. To su problemi penzije, 40.000 stanarskih prava. Neriješeni su i problemi zapošljavanja i povratka - ističe Dragan Krošnjar, predsjednik Krajiškog kulturnog centra.

Hrvatskoj od 705 mandata u Evropskom parlamentu pripada 12 mjesta - jedno više od raspodjele koja je važila prije Bregzita. Hoće li se među evroparlamentarcima, prvi put, naći i predstavnik Srba biće poznato u nedjelju oko 23.00 časova, za kada je najavljeno objavljivanje prvih rezultata glasanja iz svih država članica Evropske unije.