latinica  ћирилица
21/05/2019 |  20:08 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Veliki uspjeh dobojskih ortopeda

U dobojskoj bolnici je prvi put ugrađen spoljašnji fiksator natkoljenice, po Ilizarev metodi.

Šest operacija i niz zahvata prethodilo je ugradnji spoljašnjeg fiksatora natkoljenice. Kao posljednja metoda u liječenju višestrukih preloma noge ugrađen je dvadesetogodišnjoj djevojci Marici Božić iz Osječana.

- Prvo smo skratili pa produžili kost. Skratili smo da bismo dobili kontakt između nespojenih dijelova, a zatim izdužili da noge bile jednake dužine. Time smo nadoknadili razliku u dužini od dva centimetra, odnosno nadoknadili centimetar defekta kosti - pojašnjava doktor Saša Vidić, specijalista ortopedije sa traumatologijom.

Fiksator u nozi Marica Božić nosila je punih sedam mjeseci. Povrede je zadobila u teškoj saobraćajnoj nesreći. Težak period je prebrodila. Bilo je, kaže, i kriznih momenata, ali je uz pomoć ljekara, porodice i prijatelja na pragu cilja.

- Fiksator je malo glomazan i teško se s njim kretati, ali sam vremenom uspjela da se naviknem - kaže Božićeva.

Metoda nije nova, ali je do danas nezamjenljiva. Obručasti spoljašni fiksator prvi je šezdesetih godina primijenio profesor Ilizarov iz Rusije, po kome je metoda dobila ime. Ugradnja zahtijeva ogromno predznanje i pripremu. Prvi put u dobojskoj bolnici prije dvadesetak godina ugradila ga je doktorica Anela Velimirović, ali na potkoljenicu.

- Sobzirom da je spoljašnji fiksator skup i vrlo složen za postavljanje, odnosno vrlo agresivan, jer ima manu da se teško održava, borimo se svo vrijeme liječenja protiv infekcije. Kao takav, obično je rezervisan za ustanove višeg kliničkog ranga - klinike i institute - pojašnjava doktor Vidić.

U dobojskoj bolnici svakodnevno se primjenjuju primarni spoljašni fiksatori, koji se ugrađuju po Mitković metodi. Јedan takav ugrađivan je i Marici Božić, a poslužio je da otvoreni prelom ljekari prevedu u zatvoreni. Željeni oporavak dobijen je uz pomoć Ilizarove metode, koja se i ovaj put pokazala kao nezamjenljiva.