latinica  ћирилица
21/05/2019 |  22:18 ⇒ 22:32 | Autor: SRNA

Hrvatska: Na vojnu vježbu stiglo 286 učesnika iz regiona

U Hrvatsku je danas, u okviru međunarodne vojne vježbe "Brzi odgovor 19", stiglo 286 pripadnika oružanih snaga Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Slovenije.
Hrvatska vojska (AP/Darko Bandic) - Foto: AP
Hrvatska vojska (AP/Darko Bandic)Foto: AP

Stiglo je šest motornih vozila i 22 pripadnika vojske Crne Gore, 99 pripadnika Oružanih snaga BiH, 17 motornih i tri teretna vozila, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

Iz Sjeverne Makedonije stiglo je 30 vojnika, kao i 12 motornih vozila, a iz Slovenije 135 pripadnika i 36 motornih vozila.

Riječ je o snagama koje su stigle na vojni poligon kod Slunja, gdje će učestvovati u međunarodnoj vojnoj vježbi "Brzi odgovor 19" zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Hrvatske, Mađarske, Albanije, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije i Njemačke.

Hrvatskim oružanim snagama dodijeljena je komanda multinacionalnom brigadom, što uključuje komandanta brigade i vodeća štabna mjesta.

Јedan od osnovnih ciljeva vježbe je, kako se navodi, uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga.

Vježba se sprovodi do 6. juna na teritoriji Hrvatske /na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju i Kasarni "Јosip Јović" u Udbini/, te u Sloveniji i Mađarskoj.

U saopštenju se dodaje da vježbu planira i usmjerava Komanda američkih snaga za Evropu sa težištem na uvježbavanje snaga zemalja članica A-5 inicijative.