latinica  ћирилица
22/05/2019 |  10:45 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Sukob Huaveja i Gugla se neće odraziti na potrošače iz Srbije

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić ne očekuje da će se sukob američkog giganta Gugla i kineske kompanije Huavej odraziti na potrošače u Srbiji.

Ona je rekla da Srbija čak planira unapređenje saradnje sa Huavejom.

- Sukob se neće odraziti na našu saradnju, koja je višegodišnja i u okviru inicijative "Pojas i put". Ovaj sukob neće dovesti do posledica. Projekti koje sprovodi kineska kompanija biće nastavljeni - rekla je Matićeva.

Ona je dodala da se odnosi dvije velike sile, Kine i SAD, prelamaju preko kineske kompanije i ističe da vjeruje da je ovaj sukob kratkoročan i prolazan.

- Huavej je jedan od najvećih brendova u Srbiji. Kada je u pitanju Srbija, ne očekujemo da će potrošači na bilo koji način biti oštećeni - navela je Matićeva.

Ona je podsjetila da Huavej ima sa četrdesetak zemalja različite projekte, kao i da čak 23 zemlje EU imaju saradnju s ovom kineskom kompanijom.

- Oni bi trebalo da budu zabrinutiji. Sigurno se neće na nas odraziti - dodala je Matićeva.

Nakon prvobitne najave prekida veza, Gugl je saopštio da planira nastavak saradnje sa Huavejom u narednih 90 dana, pošto su SAD ublažile restrikcije toj kompaniji, drugoj na listi proizvođača pametnih telefona na svijetu.