latinica  ћирилица
22/05/2019 |  10:55 | Autor: SRNA

Drecun: Usklađene provokacije Albanaca o pripajanju Preševa Kosovu

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da izjave o pripajanju Kosovu tri opštine na jugu Srbije, takozvane Preševske doline, predstavljaju usklađene provokacije.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

On je istakao da albanski političari u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa dovode albansku zajednicu u poziciju taoca velikoalbanskih pretenzija Tirane i Prištine i da služe za cjenkanje i potkusurivanje od strane Prištine.

- To su provokacije koje su usklađene. Naravno da o svemu tome treba da se pitaju i Srbi koji žive u te tri opštine - rekao je Drecun za TV "Pink".

Govoreći o pobjedi Srpske liste na proteklim izborima za gradonačelnike četiri sprske opštine na sjeveru Kosova, Drecun je rekao da međunarodna zajednica mora da poštuje izbornu volju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

On je ocijenio da je zajedničko saopštenje zemalja Kvinte /Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD/ o izborima za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosova pokušaj da se umanje i omalovaže rezultati koje je postigla Srpska lista.

Drecun je rekao da je Srpska lista neraskidivo povezana sa Srbijom i zvaničnim Beogradom i da je srpski narod na sjeveru Kosmeta na izborima poslao poruku da ih niko neće dijeliti, što najviše smeta zemljama Kvinte.

Prema njegovim riječima, pozivanje na izbore od prije dvije godine u saopštenju Kvinte usmjereno je ka tome da se, zloupotrebljavajući ubistvo Olivera Ivanovića, Beograd optuži kao organizator i nalogodavac tog brutalnog ubistva, a ne Priština koja je odgovorna bar za to što nije rasvijetlila taj slučaj.

Drecun je naglasio da je interes Srba da imaju vlast u četiri opštine na sjeveru Kosmeta i da to treba da bude interes svih Srba, jer je u pitanju njihov opstanak.

On je naveo da je ovim izborima spriječena mogućnost da Albanac bude izabran za gradonačelnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, imajući u vidu ranije najave Albanaca o ujedinjenju sjeverne i južne Mitrovice.