latinica  ћирилица
22/05/2019 |  13:46 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Neustavni dijelovi pravilnika za dozvolu za praćenje kvaliteta vazduha

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da pojedini članovi Pravilnika o uslovima za izdavanje dozvole za monitoring kvaliteta vazduha nisu u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o zaštiti vazduha.
Ustavni sud Srpske (arhiv) - Foto: RTRS
Ustavni sud Srpske (arhiv)Foto: RTRS

U saopštenju Ustavnog suda navedeno je da je neustavna norma kojom je propisano da se uz zahtjev za dobijanje dozvole za monitoring kvaliteta vazduha i/ili zahtjev za mjerenje emisije iz stacionarnih izvora zagađivanja, podnosi i dokaz da je pravno lice registrovano u Srpskoj.

U ovoj instituciji kažu da je norma neustavna jer Zakon o zaštiti vazduha nije propisao ovaj uslov za obavljanje ove djelatnosti, kao i da je donosilac predmetnog pravilnika ovakvim normiranjem izašao iz zakonskih okvira čime je došlo do povrede ustavnog načela zakonitosti, a prema kojem propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom.

Ustavni sud je donio odluku kojom je, između ostalog, utvrđeno da pojedini članovi i odredbe Odluke o pravima i obavezama izabranih i imenovanih lica u Vijeću naroda Srpske nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske.

- Ustavni sud je ocijenio da je neustavan i dio odredbe člana 1 stav 1 navedene odluke prema kojoj su generalni sekretar Vijeća naroda i njegov zamjenik određeni kao izabrana lica jer je u suprotnosti sa članom 1 Zakona o radnim odnosima u državnim organima, čime je došlo do povrede ustavnih načela vladavine prava, podjele vlasti i načela ustavnosti i zakonitosti - navodi se u saopštenju.

Ustavni sud nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba zakona o studentskom organizovanju, o javnom okupljanju, o uređenju prostora i građenju, o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i o srednjem obrazovanju i vaspitanju.