latinica  ћирилица
22/05/2019 |  15:52 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Banjaluka: Za drugu fazu radova na društvenom domu u Krminama 170.000 KM (FOTO)

Na novoizgrađenom objektu društvenog doma u naselju Krmine, u okviru investicionog ciklusa "Banjaluka se gradi", danas je počela druga faza radova za koje je iz budžeta grada izdvojeno više od 170.000 KM.
Banjaluka - Foto: SRNA
BanjalukaFoto: SRNA

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je danas posjetio gradilište društvenog doma, rekao je novinarima da objekat treba da bude u potpunosti završen i ustupljen mještanima do septembra.

On je naveo da je uspješno okončan postupak javne nabavke i da je za izvođača završnih radova na domu u Krmninama izabrano preduzeće "Progres gradnja". 

- Naše iskustvo sa novim ili obnovljenim društvenim domovima je pozitivno i oko njih se razvija društveni život. Naselje Dragočaj dobilo je novo kulturno-umjetničko društvo, a u novoizgrađenom objektu u Ljubačevu već su izvođene brojne predstave za djecu - rekao je Radojičić i dodao da je to osnovni smisao rekonstrukcije domova.

On je naveo da je rebalansom gradskog budžeta obezbijeđeno još 350.000 KM za rekonstrukciju društvenih domova, te da se rade projekti sanacije i obnove društvenih domova u naseljima Mišin Han, Rekavice, Piskavica i Zalužani. 

- Vidjećemo koji je objekat u najlošijem stanju i time prioritet za obnovu - naglasio je Radojičić.

On je rekao da je na posljednjoj sjednici Skupštine grada 20. maja usvojen novi regulacioni plan interpolacije, što znači da će na šest gradskih i prigradskih lokacija biti ponuđena mjesta na kojima će investitori graditi objekte u čijim prizemljima će biti prostori za društvene sadržaje.

Banjaluka-Radojičić-gradilište društvenog doma (Foto: SRNA)

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić istakao je da se politikom grada o ravnomjernom razvoju gradskog i ruralnog dijela Banjaluke ostvaruju kvalitetni uslovi za ostanak ljudi na ovom prostoru.

On je rekao da će ovi društveni domovi biti korišteni u najbolje svrhe i u interesu mještana.

Za novi društveni dom u Krminama, koji je sagrađen prošle godine, grad je izdvojio 75.000 KM.

Druga ili završna faza, podrazumijeva građevinsko-zanatske, hidroinstalaterske, termo-tehničke i elektroinstalacione radove u objektu, te vanjsko uređenje sa pratećim instalacijama.

Prostor društvenog doma čini višenamjenska sala, na spratu su projektovane dvije kancelarije, a dio objekta predviđen je za poslovni prostor sa zasebnim ulazom.

Istovremeno sa tenderom za Krmine, raspisana je javna nabavka za izradu projekata sanacije i rekonstrukcije društvenih domova u naseljima Mišin Han, Rekavice, Piskavica i Zalužani.

U okviru obnove društvenih domova i oživljavanja društvenih sadržaja u ruralnim sredinama, prošle godine je i u naselju Ljubačevo izgrađen potpuno novi objekat, dok su obnovljeni društveni domovi u naseljima Verići, Dragočaj i Debeljaci.