latinica  ћирилица
22/05/2019 |  16:05 | Autor: SRNA

Stanković: Nema pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe

Opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa bile su i ostaće sastavni dio Srbije, rekao je predsjednik Koordinacionog tijela Vlade Srbije za ove tri opštine Zoran Stanković.
Zoran Stanković   (Foto:bujanovacke.co.rs) -
Zoran Stanković (Foto:bujanovacke.co.rs)

- U više navrata govorio sam o temi eventualnog pripajanja opština Preševo, Bujanovac i Medveđa teritoriji Kosova i Metohije i iznio mišljenje koje se temelji na osnovu jedinstvenog stava državnih organa i uvjeravanja predstavnika međunarodne zajednice, koji se bave ovim pitanjem - rekao je Stanković komentarišući izjavu kosovskog predsjednika Hašima Tačija da će 1. jula u Parizu tražiti podršku ideji da se ove opštine pridruže teritoriji samoproglašenog Kosova.

On je naveo da Koordinaciono tijelo ima obavezu da koordinira rad između lokalne samouprave i Vlade Srbije i drugih državnih organa, te da nema izvršnu nadležnost koja podrazumeva sankcionisanje nezakonitih ponašanja.

Stanković je dodao da se zalaže da se zakoni u Srbiji poštuju, kao i da se u slučajevima njihovog narušavanja reaguje na zakonom propisan način, saopšteno je iz Koordinacionog tijela. 

- Poštovanje zakona ove zemlje obaveza je svih njenih građana i ne može se tumačiti kao pritisak i narušavanje prava bilo koje ličnosti bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost - rekao je Stanković.

On se osvrnuo i na najavu manifestacije u Bujanovcu koja je posvećene jednom od ubijenih vođa takozvane oslobodilačke Vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ridvanu Ćazamiju. 

- Ukoliko nadležni državni organi procjene da je nekim postupkom učinjena povreda zakona, kao što se u javnosti smatra organizovanje manifestacije "Dani kapetana Lešija" u Bujanovcu, uslijediće reakcija na zakonom propisan način - rekao je Stanković.

On je naveo da postoji nesklad između izjava pojedinih albanskih lidera i njihovog poštovanja zakona Srbije.

Stanković je ukazao da lokalni albanski lideri u svakodnevnom radu poštuju zakone Srbije i da, zajedno sa Koordinacionim tijelom, rade u korist građana tih opština.