latinica  ћирилица
22/05/2019 |  17:00 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

SDS izbori: Četiri kandidata, ni jedan nema dovoljnu podršku

SDS se sprema za unutarstranačke izbore koji će biti održani polovinom narednog mjeseca. Za sada nijedan od četiri potencijalna kandidata nema potrebnu podršku da bi to i postao.

Vukota Govedarica, Mirko Šarović, Mićo Mićić i Milan Miličević, do sada nemaju podršku najmanje pet opštinskih odbora ili 50 članova Skupštine ove stranke.

Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS i kandidat za predsjednika stranke, pred novinare je izašao da bi ukazao na, kako kaže, pokušaj da se kroz priču u medijima o kandidatima, stekne slika da je SDS podijeljena. Stranka jeste nakon izbornog poraza u dubokoj krizi, ali je, dodaje, na sceni pokušaj diskreditacije i njega i drugih kandidata. Bude li izabran za predsjednika stranke, biće neko ko će je ujediniti, a ne dijeliti.

- Јa ću biti taj koji će je sabirati i objediniti SDS da je otvori prema onima koji su je stvarali, koji je vole i koji vole Republiku Srpsku. Neću reći nijednu lošu riječ za bilo koga, nego ću biti neko ko će u interesu SDS biti ozbiljan kandidat za predsjednika stranke - poručuje Milan Miličević, predsjednik GO SDS i kandidat za predsjednika SDS.

I Mićo Mićić, kojeg je bjeljinska SDS kandidovala za predsjednika stranke, zalaže se za njeno jedinstvo. I on ocjenjuje da je SDS u ozbiljnoj i teškoj situaciji.

- Јa znam sigurno i to je moj stav, da bez jedinstvenog stava bez jednog kandidata nećemo imati napretka u stranci. Sve ove podjele na različite struje, na različite kandidate ne vode ničemu. Јa ću biti kandidat samo ako budem sam kandidat, a spreman sam kad se dogovorimo da podržim ko god da bude samo jedan kandidat za predsjednika stranke - ističe Mićo Mićić, potpredsjednik SDS i kandidat za predsjednika SDS.

I Miličević i Mićić su saglasni - Republici Srpskoj potrebna je jaka SDS. Obojica kažu da mediji prenose i ono što nisu rekli. Miličević u tome svemu vidi i miješanje SNSD-a u unutrašnje stvari SDS-a. Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da će SDS, bude li on na njenom čelu, odmah ući u vlast na republičkom i bh. nivou, Miličević odgovara da ima druge prioritete. Prvi je sastanak sa predsjednicima opštinskih i gradskih odbora.

- Druga stvar koja je mnogo važnija, za mene kao čovjeka i kao čovjeka koji je značajan dio života posvetio Srpskoj demoktarskoj stranci, da to što radim kao funkcioner SDS i kao čovjek, ima blagoslov, a taj blagoslov se može dobiti od partijarha srpskog Irineja - dodao je Milan Miličević. 

Unutarstranačke odnose nije želio da komentariše sadašnji predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, koji bi ponovo mandat na toj funkciji. Sa Mirkom Šarovićem, nismo uspjeli da stupimo u kontakt, ali je ranije izrazio očekivanje da će SDS dobiti snažno rukovodstvo, sposobno da vodi 150.000 birača, koji su na prošlim izborima toj partiji dali povjerenje.