latinica  ћирилица
22/05/2019 |  17:59 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Sindikat ŽRS traži sastanak sa Vladom o povećanju plata

Sindikat Željeznica Republike Srpske traži hitan sastanak sa Vladom, resornim ministrom i Upravom preduzeća, kako bi razgovarali o povećanju plata.

Tvrde da im je iz uprave 16. maja obećano povećanje za oko 10 odsto, ali to još nije realizovano. U Ministarstvu priznaju da su plate zaposlenih male, ali poručuju da je proces restrukturiranja Željeznica pokazao rezultate, što bi radnici uskoro mogli da osjete na primanjima.

U Sindikatu ŽRS kažu da plate radnicima nisu povećavane 12 godina, a da su, u nekoliko navrata čak i umanjene. Zato su najavu da će im plate biti povećane dočekali sa olakšanjem. Međutim, nedugo iz Uprave su stigle kontradiktorne informacije.

- Iz Uprave je stiglo šturo saopštenje da bez relevantnih odluka iz vrha nema ništa od povećanja plata - tvrdi Goran Čamidžić, predsjednik Sinidkata radnika na održavanju šinskih vozila u ŽRS.

Zbog toga iz Sindikata traže hitan sastanak sa resornim ministrom i Upravom preduzeća. Ministar priznaje da su plate zaposlenih male i spreman je da se sastane sa sindikalcima.

- Ako su sindikati pokazali interes i želju za sastanak sa Ministarstvom, ja svakako podržavam i odazvaću se takvom sastanku, gdje ćemo analizirati stanje i vidjeti šta i kako raditi. Mislim, da su se stekli uslovi da možemo razgovarati u tom pravcu - istakao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.  

Ministar kaže da čak polovina radnika ima platu od 650 maraka ili manje. Prema njegovom  mišljenju, plate bi uskoro mogle biti povećane, jer su Željeznice zabilježile niz pozitivnih rezultata procesom restrukturiranja. Iz Uprave, kaže, dobio je i konkretan prijedlog - radnicima sa najnižim primanjima plata bi bila povećana za 12 odsto, sa srednjim nivoom plata za osam odsto, dok bi najviši platni red ostao na tom nivou.

- Trenutno smo to zaustavili, naglašavam trenutno, jer nije potpisan kolektivni ugovor između sinidikata i Uprave koji bi regulisao to pitanje. To povećanje, u ovom momentu, i kada bi išlo moglo bi se reći da je to povećanje za ovaj mjesec, pa bi onda išlo za naredni mjesec i tako dalje. Ali mislim, da su pregovori između sindikata i Uprave u toku, gdje će se riješiti i to pitanje - dodao je Trninić. 

Stav Uprave preduzeća danas nismo uspjeli dobiti, jer je, kako nam je rečeno, direktor na službenom putu. Sa druge strane, iz Sindikata najavljuju da će, ako im plate uskoro ne budu povećavane, preći i na radikalnije oblike sindikalne borbe.