latinica  ћирилица
22/05/2019 |  18:10 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Gasovod Bijeljina-Banjaluka, jedna od tema sastanka u Sankt Petersburgu

Republika Srpska sarađuje sa ruskom privredom na zavidnom nivou, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom.

Razgovarano je o izgradnji Turskog toka, odnosno dijelu gasovoda Bijeljina-Banjaluka, za koji je Srpska zainteresovana. To će biti i tema sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sa predstavnicima Gasproma u Sankt Peterburgu, 2. juna.

Magistralni gasovod kroz Srbiju kojim će biti dopreman gas iz Turskog toka, omogućiće sigurno snabdijevanje ovim energentom ne samo Srbije, već i Republike Srpske, koja namjerava da se priključi na trasu Beograd-Banjaluka.

- Mislim da bi bilo relevantno da i u Sarajevu i FBiH razgovaraju o ovoj temi i da se pojača snabdijevanje gasom čitave BiH. Mi želimo da od Bijeljine do Banjaluke izgradimo gasovod. Ovo će biti i jedna od tema Sankt Peterburgu - poručio je Milorad Dodik.

Trasa koja vodi gas do Republike Srpske biće dionica isprojektovana još 2013. godine, kada je trebalo da se gradi Јužni tok.

- To je manje više već sve projektovano. Ostalo je samo da se konkretizuju dogovori između Republike Srpske i Gasproma i da se krene i u taj dio realizacije. Mislim da će to, kao što je Dodik najavio, da počne ove godine. Ne znam kada će se završiti, ali svakako je dobra stvar da se razmišlja o tome da se ti gasovodni sistemi u regionu dalje razvijaju, jer to ono što garantuje da će gas biti dopremljen do što više potrošača - napominje Јelica Putniković, iz Balkan magazina.

Bez velike pompe počela je izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra kroz Srbiju. Sve bi trebalo da bude završeno do 18. decembra, a prvi gas trebalo bi da poteče početkom naredne godine.

- Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurnost snabdijevanja gasom i rješava sve one rizike sa kojima smo se suočavali do sada, uzimajući u obzir da smo jedna od rijetkih država koja je imala samo jedan pravac snabdjievanja gasom - naveo je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

Zajedničko srpsko-rusko preduzeće Gastrans koje gradi gasovod, očekuje da i Bugraska ispoštuje dogovore, a početak polaganja cijevi novog gasovoda prema Srbiji najavljen je sljedećeg mjeseca.