latinica  ћирилица
22/05/2019 |  18:38 ⇒ 18:46 | Autor: TANЈUG

SAD spremne za razgovore sa Kinom, ali ne i sa EU

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa spremna je za otvaranje novih razgovora o trgovini sa Kinom, ukoliko strane mogu nastaviti na bazi prethodnih pregovora, izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.
Vašington - Bijela kuća  (Foto.sfgate.com) -
Vašington - Bijela kuća (Foto.sfgate.com)

On je nakon obraćanja pred Komitetom za finansijske usluge rekao, da će Tramp braniti poljoprivrednike od kontramjera i da će američki predsjednik biti "veoma oprezan" u izuzeću od carina na kineske proizvode, kako bi pokušao da zaštiti kupce i kompanije u SAD.

- Mi podržavamo naše farmere. Ukoliko Kina želi da se vrati pregovorima i nastavi sa baze na kojoj smo bili, mi smo otvoreni za razgovore - naglasio je Mnučin.

Pregovori između Kine i SAD o završetku trgovinskog rata otežani su nakon što su kineski pregovarači zatražili da se izvrše velike promjene u tekstu o kojem se već mjesecima pregovara.

Evropska unija spremna je da odmah započne pregovore o trgovini sa SAD, ali Vašington nije spreman da pregovara o carinama, izjavila je evropski komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom.

Ona je u Parizu, nakon razgovora sa predstavnicima SAD za trgovinu, rekla da bi se pregovori brzo odvijali da su se dvije strane saglasile o nastavku razgovora.

Malmstromova je naglasila da je "kristalno jasno" da poljoprivreda neće biti u pregovaračkom mandatu EU.