latinica  ћирилица
23/05/2019 |  12:10 | Autor: SRNA

Kusturičina priča o Pepeu Muhiki od večeras u bioskopima širom Srbije

Film "Pepe, jedan uzvišeni život" proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice večeras stiže pred bioskopsku publiku širom Srbije.
Emir Kusturica i Hoze Muhika - Foto: SRNA
Emir Kusturica i Hoze MuhikaFoto: SRNA

Ovaj dugometražni dokumentarac o nekadašnjem predsjedniku Urugvaja Hoseu Pepeu Muhiki svjetsku premijeru doživio je na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji, a domaću na ovogodišnjem Festu.

U ovoj biografskoj dokumentarnoj priči Kusturica ispituje ono što je čini jedinstvenom - kako skroman čovek postaje predsjednik zemlje držeći se strogo svojih moralnih načela, istovremeno prihvatajući i ono što može da donese pozitivne promjene njegovoj zemlji.

Svoju životnu priču Pepe Muhika priča Kusturici u kameru sa puno povjerenja i oni zajedno stvaraju intimni dijalog koji istražuje filozofski i etički smisao postojanja, a posebno obaveze svakog čovjeka koji se bavi politikom, pišu "Večernje novosti".

Snimanje filma trajalo je pet godina, a započelo je tokom Muhikinih posljednjih mjeseci na čelu zemlje i prvih dana po napuštanju funkcije predsjednika, dok je radio na svojoj farmi, šetao psa i brinuo o cvijeću.

Kusturica i Muhika vodili su niz razgovora na njegovoj farmi, tokom obilaska najsiromašnijih djelova Urugvaja, zatim u sjedištu UN ili vozeći se po kraju u Pepeovoj "folksvagen bubi" iz 1987. godine.

Film takođe prati Muhiku na putu za Kostariku, u Meksiko, Vašington i Njujork, gdje on drži govore i upozorava svijet na sudbonosne posljedice savremenog kapitalizma.

Dokumentarac "Pepe, jedan uzvišeni život" u Beogradu će biti na repertoaru bioskopa "Sinepleks" u šoping centru "Ušće" i u Kombank dvorani, a biće prikazan i u bioskopima u Kraljevu, Gornjem Milanovcu i Subotici. /