latinica  ћирилица
23/05/2019 |  16:06 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

U jezeru Bočac do 12.000 metara kubnih otpada, potrebna pomoć

Direktor Eko-centra "Bočac jezero" Dragana Kovačević, rekla je da su o pucanju zaštitne mreže na jezeru obaviještene sve institucije koje bi mogle da pomognu u rješavanju tog problema i da se očekuje njihova reakcija, te naglasila da je potrebno ukloniti otpad u dužini od 18 kilometara.
Pukla mreža Eko centra Bočac - Foto: RTRS
Pukla mreža Eko centra BočacFoto: RTRS

Ona je dodala da Eko-centar "Bočac jezero" nema kapacitete da sam rješava problem plutajućeg otpada na jezeru, kao i da se otpad produkuje uzvodno u opštinama iz Federacije BiH - Јajce, Donji Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf.

Prema njenim riječima, 13. maja došlo je do pucanja zaštitne mreže Eko-centra, koja nije izdržala pritisak plutajućeg otpada koji se već tu nalazio, uz dodatne količine otpada koje su donijele bujice usljed nedavnih obilnih padavina.

- Trenutno se u jezeru Bočac nalazi od oko 10.000 do 12.000 metara kubnih plutajućeg otpada - navela je ona.

- Eko-centru "Bočac jezero" neophodan je kontinuiran izvor prihoda za redovno čišćenje jezera i održavanje mreže i mehanizacije da bismo izbjegli slične situacije. Potrebno je dugoročno rješenje, koje treba da proistekne iz zajedničke saradnje sa uzvodnim zagađivačima - naglašava Kovačevićeva.

Ona je rekla da je još rano vršiti procjenu o potrebnom vremenu za čišćenje otpada, jer sav otpad još nije ni pristigao iznad brane Hidroelektrane Bočac.

- Ne možemo reći da je riječ o ekološkoj katastrofi nego o akcidentnoj situaciji - rekla je ona.

Kovačevićeva je istakla da je brana prepreka da otpad slobodno prođe prema gradu Banjaluci, ali u uslovima visokih voda postoji i ta mogućnost, što treba izbjeći.

- Јezerom upravlja HE na Vrbasu i sav teret za uklanjanje otpada je trenutno na njima, jer grad Banjaluka, kao ni ostale nizvodne opštine, ne učestvuju u finansiranju čišćenja otpada - kaže Kovačevićeva.

Prema njenim riječima, otpad koji pristigne na mrežu je velikim dijelom posljedica nemara i nebrige pojedinaca koji otpad odlažu na obale rijeka ili direktno u rijeku, a koje pokupe i donesu bujice.

- Strukturu uklonjenog otpada sa mreža u Eko-centru "Bočac jezero", osim drveta, čine i razne vrste plastičnog otpada, autogume, frižideri, aluminijumski otpad i uginule životinje - dodala je Kovačevićeva.

Eko-centar godišnje prikupi oko 10.000 metara kubnih otpada.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu, Goran Milanović, rekao je da je zaštitna mreža Eko-centra "Bočac" Banjaluka pukla i da se procjenjuje da je u akumulaciju Hidroelektrane Bočac ušlo oko 10.000 metara kubnih plutajućeg otpada, ali da se neće dozvoliti dalji prolaz, kao i da taj otpad ni na koji način ne utiče na rad hidroelektrane.

Povezane vijesti:

Pukla mreža Eko centra u Bočcu, sav otpad završio kod hidroelektrane