latinica  ћирилица
23/05/2019 |  16:14 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Bijeljina: Nakon 13 godina završena kanalizaciona mreža

U Bijeljini je danas, nakon 13 godina, završena izgradnja kanalizacione mreže. Projekat je koštao 41 milion evra.

Bijeljina sada ima zatvoren kanalizacioni sistem u užem centru grada i savremen prečistač otpadnih voda koji u vodotok ispušta vodu druge kategorije, kako je i propisano standardima EU. Kanalizaciona mreže ukupne je dužine 173 kilometra.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je završen najznačajniji infrastrukturni projekat za grad u posljednjih stotinjak godina.

- Od 41 milion evra, iz gradskog budžeta smo izdvojili nešto manje od 12 miliona evra, digli smo kredit od 12 miliona evra i kroz cijenu vode opteretili građane - naveo je Mićić.

Oko osamnaest miliona evra su donatorska sredstva EU, švedske agencija Sida je donirala oko sedam miliona evra, dok je holandska Vlada kroz projekat Orio, izdvojila 6,7 miliona evra.

- Ovo je važan projekat za građane Bijeljine jer će im omogućiti zdraviju životnu sredinu - rekao je Rejnaut Vos, ambasador Holandije u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović rekao je da je ovaj projekat obilježio poslieratni razvoj i izgradnju Bijeljine, te da današnji dan treba da bude upisan zlatnim slovima u istoriju grada.

Na kanalizacionu mrežu sada je priključena oko 41.000 stanovnika. Postignut je planirani kapacitet prečistača za prvu fazu izgradnje. Mrežom će upravljati preduzeće Vodovod i kanalizacija.

Bijeljina je bila jedan od rijetkih većih gradova u regionu koji nije imao ni metar kanalizacione mreže. Grad je ležao na 26.000 septičkih jama koje su prijetile da zagade podzemne vode i izvorište sa kojeg se grad snabdijeva vodom za piće. Puštanjem u rad kanalizacionog sistema, izvorište je zaštićeno.