latinica  ћирилица
23/05/2019 |  16:44 ⇒ 16:45 | Autor: SRNA

Vrijeme da međunarodna zajednica reaguje na provokacije Prištine

Na sjednici Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbjednosti ocijenjeno je da bezbjednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji karakteriše visok nivo napetosti i tenzija prouzrokovanih potezima Prištine, te da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica reaguje na provokacije Prištine i neprestano urušavanje dijaloga.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Odbor, kojem su prisustvovli direktori srpskih službi bezbjednosti, odbacio je rezoluciju o ratnim zločinima koje je navodno počinila Srbija na Kosovu i Metohiji, a koju su donijele prištinske institucije, naglašavajući da je ovo još jedan u nizu provokativnih poteza Prištine kojima se podriva dijalog.

Članovi Odbora pružili su punu podršku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u naporima za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i zaštiti nacionalnih interesa Srbije, uprkos neprestanim provokacijama Prištine, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Na sjednici je istaknuto da uvođenje protivpravnih taksa na robu iz Srbije, bespravna uzurpacija privrednih subjekata, uz neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma kada je riječ o zajednici srpskih opština, uz sve izraženije secesionističke težnje pojedinih političara albanske nacionalnosti na jugu Srbije, predstavljaju jasan pokušaj provokacije i podrivanja stabilnosti u regionu.

- Dok Srbija, na čelu sa Vučićem, pokušava da na svaki mogući način održi mir i stabilnost u regionu i promoviše dijalog i pomirenje, vlasti u Prištini svojim potezima se trude da svi ostani u prošlosti, jer je jedini način njihovog opstanka na vlasti nestabilnost regiona - istaknuto je na sjednici.

Na sjednici je navedeno da Srbija, umjesto pokušaja podrivanja ubjedljive pobede Srpske liste na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, očekuje konačno osudu i reakciju na protivpravno uvođenje taksi, odbijanje formiranja zajednice srpskih opština, donošenje suludih rezolucija i svakodnevno ugrožavanje bezbjednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

Odbor podsjeća međunarodne mirovne snage na Kosovu i Metohiji da je njihov zadatak čuvanje reda i mira, odnosno stvaranja i održavanje sigurnosti na Kosovu i Metohiji i u tom smislu zahtijeva da se maksimalna pažnja posveti bezbjednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je najugroženiji.

Ocijenjeno je da je stanje bezbjednosti u Srbiji stabilno i pored kontinuirane izloženosti različitim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama čije je ispoljavanje manjeg ili većeg intenziteta.

Sjednic Odbora prisustvovali su direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Bratislav Gašić, direktor Vojnobezbednosne agencije brigadni general Đuro Јovanić i direktor Vojnoobaveštajne agencije brigadni general Zoran Stojković.