latinica  ћирилица
23/05/2019 |  18:22 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Hoće li i Srpska uvesti kaznu doživotnog zatvora?

Nakon što je u Srbiji uvedena kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela, slične inicijative pojavile su se i u Republici Srpskoj. Iz SNSD-ovog poslaničkog kluba najavljuju da će insistirati da slične odredbe budu uvedene i u Krivični zakonik Republike Srpske. Struka, međutim, poziva na oprez.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupšini Igor Žunić, kaže da će ova stranka tražiti da kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja bude uvedena za svirepe ubice i silovatelje djece, kao i ubice trudnica i nemoćnih osoba. Priliku za to vide u postupku izmjena Krivičnog zakonika, koje su uvrštene u plan rada Parlamenta za ovu godinu.

- Lično sam, kao psiholog i kao otac troje djece, razmišljao dugo o tome. U jednom razgovoru jedna pametna osoba mi je rekla da to ne posmatram kao pitanje kazne, već kao pitanje pravde. Mislim da mi, sa našom inicijativom, idemo ka tome da ta pravda bude potpuna - ističe Žunić.

Iz opozicionog SDS-a kažu da već duže vrijeme upozoravaju da su kazne, za određena teška krivična djela, preblage. Svako rješenje koje podrazumijeva njihovo pooštravanje dobiće njihovu podršku.

- U tom smislu ćemo svakako podržati izmjene Krivičnog zakonika, posebno kada pričamo o krivičnim djelima protiv maloljetnih lica, trudnica i nemoćnih osoba. Ali i sada se može dosta uraditi, odnosno sudovi bi mogli da izriču mnogo oštrije kazne nego što je to sada praksa u određenim slučajevima - kaže Davor Šešić, poslanik SDS-a.

Međutim, u stručnoj javnosti mišljenja su da su trenutne kazne, koje u određenim slučajevima mogu iznositi i 45 godina zatvora, adekvatne i u skladu sa evropskim konvencijama.

Advokat Darko Kremenović smatra da je inicijativa za uvođenje kazne doživotnog zatvora više populistička, nego rezultat stručne analize i stvarnih potreba.

- Predlaganjem navedenog zakona ne treba da se skupljaju politički poeni i da to bude populizam, već treba tražiti najbolje rješenje, koje je korisno za društvo. Svakako da treba uzeti dobra rješenja iz okruženja, ali, prije svega, treba uključiti struku i analizirati i Krivični zakonik Republike Srpske i Krivični zakon, koji je nedavno izmijenjen u Srbiji - kaže Kremenović, koji je predsjednik Zbora advokata Banjaluka u Advokatskoj komori Republike Srpske.

Žunić naglašava da inicijativa nije populistička.

- Ne želim da ovu inicijativu bilo ko gleda populistički i nema potrebe za tim, niti je nama to potrebno, ali smatramo da mora da postoji doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta za ljude koji počine najteža krivična djela protiv djece - kaže Žunić.

Uvođenje doživotne kazne zatvora za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, Skupština Srbije usvojila je na prijedlog Fondacije "Tijana Јurić", koji je peticijom podržalo 159.000 građana Srbije.

Inicijativu je pokrenuo Igor Јurić, otac djevojčice iz Subotice, koja je prije pet godina oteta, mučena i na kraju svirepo ubijena. Njen ubica, Dragan Đurić, osuđen je na 40 godina zatvora. Mediji su zbog toga ovaj zakon nazvali "Tijanin zakon".