latinica  ћирилица
23/05/2019 |  20:14 ⇒ 20:40 | Autor: Agencije

Putin traži slike iz muzeja u Zagrebu vrijedne milione evra

Ruske diplomate u Zagrebu pripremaju se za prvu službenu posjetu predsjednika Rusije Vladimira Putina Hrvatskoj, do koje bi, kako je nedavno najavio ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov, moglo doći sljedeće godine.
Slika ruskog umjetnika Nikolaja Reriha (foto: net.hr) -
Slika ruskog umjetnika Nikolaja Reriha (foto: net.hr)

Kako navodi hrvatski Ekspres, Putin, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i hrvatski premijer Andrej Plenković prilikom susreta će, izvjesno je, razgovarati o brojnim važnim temama - gasovodu, Agrokoru, ruskim ulaganjima u hrvatske kompanije, hotele, trgovinskoj razmjeni, ukrajinskom pitanju...

Već sada se na stolu našlo i pitanje slika ruskog umjetnika Nikolasa Reriha, rođenog kao Nikolaj Konstantinovič Rerih, tačnije, pitanje povratka deset njegovih vrijednih slika koje se više od 85 godina nalaze u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Ambasador Azimov pokrenuo je pitanje predaje tih slika Rusiji, zemlji iz koje je Rerih otišao još 1917. godine u vrijeme Oktobarske revolucije, i u koju se nikad nije vratio.

Iako su slike dobro zbrinute u Modernoj galeriji, rekao je Azimov, Rusija ih traži jer će tamo biti "više potražnje za njima".

Prije povratka dijela ovog umjetnika, potrebno je utvrditi pitanje vlasništva, pa je zato ruska ambasada počela razgovore sa Ministarstvom kulture Hrvatske, prenio je portal.

Primopredaja slika između Јugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i osnivača Moderne galerije, Hrvatskog društva umjetnosti "Štrosmajer", izvršena je 1934, o čemu postoji zapisnik.

U skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, nije dozvoljen njihov trajni, vremenski neograničen izvoz i iznošenje iz Hrvatske, stoji u dopisu koji su poslali iz tog ministarstva.