latinica  ћирилица
24/05/2019 |  09:33 | Autor: novosti.rs

Turski oficiri u Rusiji: Počela obuka za S-400

Uprkos američkim prijetnjama Ankara ne odustaje od sistema S-400 i nagovještava učešće u pravljenju S-500. Da li će avioni F-35 biti "zamijenjeni" sa SU-57 što uključuje i prodaju njihove tehnologije

Tvrdnje turskog predsjednika Redžepa Erdogana da nikakve američke prijetnje ne mogu da spriječe Ankaru da dobije već jednim dijelom plaćene sisteme S-400, dobile su potvrdu u izjavi ministra odbrane Hulusija Akara da su u Rusiju poslati i tamo već stigli oficiri koji će biti obučavani za korišćenje PVO sistema S-400.

Prvi sistemi S-400 će stići u Tursku kroz mjesec dana. To znači da su svi pritisci SAD na Ankaru besmisleni. Uz to, četiri diviziona S-400 Turska će platiti Moskvi dvije i po milijarde dolara, a četiri baterije američkih "patriota" bi koštale više od osam milijardi dolara.

Ali ostaje da se vidi šta slijedi, jer je Ministarstvo odbrane SAD ovih dana potvrdilo da će Turska biti isključena iz programa pravljenja F-35 ako se ne odrekne kupovine najnovijih ruskih PVO sistema S-400. U slučaju da Amerikanci definitivno odluče da kazne Ankaru i ne prodaju Turcima avione pete generacije F-35, onda će rukovodstvo Turske napraviti veliki posao sa Rusijom i kupiće od nje veći broj "nevidljivih" SU-57.

Ankara je planirala da kupi oko sto aviona F-35. Turska se inače pridružila zajedničkom projektu pravljenja F-35 još 2002. godine.

Okretanje ka Moskvi i kupovina ruske vojne tehnike ne znači da će Turska izaći iz NATO. Vašington je takođe zainteresovan da zadrži odnose sa Turskom jer u toj zemlji Amerikanci imaju tridesetak različitih baza.

Moskva je spremna da proda i avione SU-57, ali i tehnologiju Turskoj, što znači da bi ona mogla da jednog dana proizvodi sama takve avione. Inače, i Indija je zainteresovana da u saradnji sa Rusijom, proizvodi SU-57.

Prvi let ruskog "nevidljivog" bio je 2010. godine. Moskva je planirala da narednih godina ima samo 12 takvih aviona i ne planira njihovu serijsku proizvodnju za domaću armiju.

Predsjednik Turske Erdogan je potvrdio nedavnu izjavu predsjednika "Rosteha" Seregeja Čemezova da je Ankara zainteresovana da bude partner na projektu pravljenja sistema S-500 "prometej". Bilo kakva saradnja Moskve i Ankare na tom projektu samo će uticati na hlađenje odnosa SAD sa Turskom.

TURCI FAVORIZUЈU SU-57

Da Turci razmišljaju o kupovini ruskih aviona dokaz je i to da je njihova državna agencija objavila tekst u kome objašnjava da SU-57 prevazilazi F-35 u mnogim karakteristikama - brži je od američkog aviona, domet leta mu je veći i takođe može da nosi veću količinu oružja. Doduše, američki avion je za radare manje vidljiv od ruskog.