latinica  ћирилица
24/05/2019 |  09:52 ⇒ 13:28 | Autor: SRNA

Majkić: Deblokada formiranja vlasti uslov za uspostavljanje tijela Parlamenta BiH

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić istakla je da nema formiranja radnih tijela Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i stalnu delegaciju BiH u Savjetu Evrope, niti početka rada parlamenta BiH, sve dok ne bude odblokirano formiranje Savjeta ministara.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

- Do tada, uzaludni su pokušaji da se parlament BiH koristi za realizaciju interesa grupa i pojedinaca koje su na odlasku - navela je Majkićeva i dodala da je to odgovor SNSD-a ministru inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igoru Crnatku.

Ona je naglasila da je ključno pitanje šta bi uopšte značilo formiranje stalne delegacije BiH u Savjetu Evrope, a da prethodno nisu formirana ostala radna tijela parlamenta BiH - sedam zajedničkih komisija oba doma, sedam stalnih komisija Predstavničkog doma, tri stalne komisije Doma naroda, 10 stalnih parlamentarnih delegacija, sedam drugih parlamentarnih tijela i drugih.

Majkićeva je poručila da formiranje jedne delegacije BiH, ma koliko važna bila, ne može odblokirati proces formiranja vlasti na nivou BiH, niti omogućiti rad Parlamentarne skupštine BiH. 

- Naročito ne može pomoći da se u BiH učini napredak na bilo kom planu, jer su istekli svi rokovi u kojima je vlast morala biti formirana. Iz tog razloga, nema smisla `udvarati se` međunarodnim predstavnicima glumeći zabrinutost za BiH, kao što to čini Crnadak, a istovremeno svjesno zaboraviti one koji taj izbor blokiraju - navela je Majkićeva u autorskom tekstu za "Glas Srpske".