latinica  ћирилица
24/05/2019 |  17:08 ⇒ 20:04 | Autor: SRNA

Beograd: Prikazan film o Tuzlanskoj kapiji "Svjedočenje"

Dokumentarni film "Svjedočenje" o događajima na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine, prema scenariju generala u penziji Ilije Brankovića i u režiji penzionisanog pukovnika Branislava Glušice, danas je prikazan u Domu Vojske u Beogradu.

Prikazivanje ovog filma organizovao je tim za odbranu nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog događaja od 25. maja 1995. godine, kada je na trgu u Tuzli od posljedica eksplozije stradalo 71, a nekoliko stotina ljudi ranjeno.

Uoči početka promocije, Glušica je izjavio da je pored svih ekspertiza, u filmu posebno bitno svjedočenje Brankovića, koji dokumentovano opovrgava sve nalaze vještaka Tužilaštva BiH Berka Zečevića.

Glušica je istakao da je istina o toj tragediji potrebna za sve ljude na ovom prostoru, prije svega, za porodice žrtava kod Tuzlanske kapije, za generala Đukića i njegovu porodicu.

Naglasio je da je to neophodno jer se o tragediji kod Tuzlanske kapije malo zna, te poručio da će tim za odbranu generala Đukića nastaviti da se bori da dokaže istinu o tome ko je i na koji način izvršio taj zločin.

Đukićev advokat Milorad Konstantinović rekao je da je postupak u zastoju zbog zdravstvenog stanja njegovog branjenika, te naveo da je sud u Beogradu trenutno naložio da se urade vještačenja o njegovoj sposobnosti da dalje prati suđenja.

- U međuvremenu, od Suda BiH nije dostavljena nikakva dokumentacija, osim onih deset odsto koje sam ranije pominjao. Očigledno ne želi da dostavi kompletnu dokumentaciju iz koje bi moglo da se utvrdi da li je Đukiću u BiH suđeno pravično ili nije, što je ozbiljna indicija da nešto kriju - rekao je on.

Konstantinović je rekao i da, s druge strane, glavni tužilac rezidualnog mehanizma u Hagu Serž Bramerc pravi pritisak na vlasti u Beogradu da se taj postupak ubrza.

- Optužuje se Srbija za nesaradnju sa sudovima u regionu, što je najobičnija zamjena teza. Postupak u Beogradu apsolutno zavisi od dokumentacije koju Sarajevo treba da dostavi da bi se ovdje moglo utvrditi da li je Đukiću pravično suđeno ili nije - rekao je on.

Sud BiH osudio je 2014. godine Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topa kalibra 130 milimetara granatira Tuzlu sa Ozrena, pri čemu je poginula 71, a ranjeno 150 osoba.

Odbrana generala Đukića potom je podnijela Sudu BiH zahtjev za obnovu postupka, jer posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetara.

Kako je tada istaknuto, nove činjenice utvrđene su vještačenjima stručnjaka iz bivše Јugoslavije, kao i sa prostora zemalja NATO-a, koji su prisustvovali rekonstrukciji događaja, koristeći repliku Tuzlanske kapije napravljenu na poligonu Nikinci u Srbiji.

Do marta 2016. godine sprovedena su 32 eksperimenta, koje su, osim domaćih stručnjaka, realizovali eksperti iz Češke, Francuske i Izraela, pri čemu nijedan rezultat nije podržao zaključke iz ekspertize vještaka Tužilaštva BiH Berka Zečevića.

Na osnovu svih nalaza i mišljenja domaćih i inostranih eksperata, proizašao je stručni zaključak da Trg Kapija nije pogođen srpskom granatom, kalibra 130 milimetara, već je u Tuzli eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava.

Đukić je, početkom 2017. godine, kada mu se i inače loše zdravstveno stanje pogoršalo, primljen na Vojnomedicinsku akademiju, zbog čega je postupak pred Višim sudom u Beogradu više puta odlagan.