latinica  ћирилица
24/05/2019 |  17:16 ⇒ 17:21 | Autor: SRNA

Podržati SDSS na izborima za Evropski parlament

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Pakraca Nikola Ivanović pozvali su Srbe iz Republike Srpske i BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo da glasaju za listu Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ u Hrvatskoj na izborima za Evropski parlament u nedjelju, 26. maja.
Banjaluka: Talić - Ivanović - Foto: SRNA
Banjaluka: Talić - IvanovićFoto: SRNA

Ivanović je istakao da SDSS, kao najjača srpska stranka u Hrvatskoj, prvi put ima samostalnu listu na izborima za Evropski parlament koja predstavlja Srbe u Hrvatskoj i želi da izbori prvog Srbina u tom parlamentu.

- Na ovu kampanju gledamo kao na nacionalni poduhvat, kako Srba u Hrvatskoj, tako i svih Srba koji su porijeklom iz Hrvatske, a žive negdje drugo - rekao je Ivanović, koji je jedan od kandidata na ovoj listi.

On je pozvao sve Srbe koji imaju državljanstvo Hratske da iskoriste izborno pravo i podrže listu SDSS da bi se glas Srba čuo u Evropskom parlamentu.

Ivanović je istakao i značaj saradnje Banjaluke i Pakraca na kulturnom nivou, da bi djeca iz ove hrvatske opštine što češće imala priliku da posjete institucije kulture u gradu na Vrbasu.

Talić je naglasio da bi bilo veoma značajno da predstavnici Srba u Hrvatskoj dobiju predstavnika u Evropskom parlamentu jer bi tako mogla biti otvorena određena pitanja kada je riječ o statusu srpske zajednice.

On je istakao značaj održavanja kontakta sa predstavnicima srpske zajednice u opštini Pakrac, te da se zajedničkim snagama njeguje istorijski identitet srpskog naroda, kao i srpski jezik i ćirilica.

- Razgovarali smo o načinima proširenja saradnje u oblasti kulture, te konstatovali da bi bilo dobro da naša pozorišta gostuju u Pakracu i pokažu šta Banjaluka ima da ponudi, naročito za djecu i omladinu - rekao je Talić.