latinica  ћирилица
25/05/2019 |  11:04 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

Veoma teška politička situacija na Kosmetu za Srbe

Srbi na Kosovu i Metohiji su u veoma teškoj političkoj situaciji i u narednom periodu moraju da donose čvrste i snažne odluke, ocijenili su politički predstavnici Srba sa Kosmeta Slavko Simić i Srđan Vulović.
Kosovska Mitrovica - Foto: TANЈUG
Kosovska MitrovicaFoto: TANЈUG

Slavko Simić iz Srpske liste smatra da se svaki mogući način koristi u skupštini samoproglašenog Kosova da se satanizuje srpski narod, te da će pritisak na Srbe biti veći, što se više bude komplikovala politička situacija u Prištini.

- Naravno da će na svaki mogući način sa skupštinske govornice pokušavati da se optuži Srbija, da se vodi ta agresivna politika, jer tako se, nažalost, zadobija glasačko telo kod Albanaca, ali i produbljuju međuetnički odnosi i kriza - rekao je Simić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da je očigledno da Priština ne želi da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

- Očigledno je da ćemo imati puno izazova, jer Priština pokušava da dijalog tranformiše u konfuznu situaciju i destabilizuje sjever Kosova i Metohije - naglasio je Simić.

Prema njegovim riječima, opsesija Prištine je da osvoji sjever Kosova, a Srbi moraju da se zaštite, jer svi pokušavaju da upravljaju političkim životom na Kosmetu, što će sigurno raditi i u narednom periodu.

Simić je istakao da će srpski predstanvici u prištinskim institucijama, ukoliko osjete potrebu da je najbolji mogući način da se izađe iz centralnih institucija, odluku o tome donijeti zajedno sa državnim vrhom Srbije, a do tada će pokušati da drže sve institucije u Prištini pod kontrolom i da zastupaju srpske interese.

Predsjednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović rekao je da da će izazov biti ogroman, jer na Kosovu problemi traju konstantno, ali da je važno što je na sastanku političkih predstavnika Srba sa Kosmeta i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića potvrđeno srpsko jedinstvo.

- Albanske partije, pored svih svojih neslaganja, ne trpe se između sebe, ali su kada je u pitanju rješavanje srpskog problema zaista svi složni i jedinstveni, tako da ne očekujem ništa dobro od Prištine - objasnio je Vulović.

Na pitanje da li vjeruje da će biti novih pokušaja da se preuzme hidroelektrana Gazivode, Vulović kaže da je do sada jedinstvo Srba na sjeveru Kosova sprečavalo Prištinu da reaguje na neki brutalan način.

- Ono što intimno mislim da spriječava Prištinu da brutalno reaguje jeste odlučnost državnog vrha Srbije i Vučića, koji je odlučan da svim sredstvima brani Srbe na Kosmetu, pogotovo ako budu fizički i bezbjednosno ugroženi - napomenuo je Vulović.