latinica  ћирилица
25/05/2019 |  11:20 ⇒ 15:41 | Autor: SRNA

Testirano novo vojno terensko vozilo "Zastava NTV" (VIDEO)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas na poligonu Centra Nacionalne vozačke akademije "NAVAK" kod Rume promociji i test vožnji novog vojnog terenskog vozila "Zastava NTV".
Vozilo "Zastava TERVO“ (foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Vozilo "Zastava TERVO“ (foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Riječ je o vozilu za domaće potrebe proizvođača "Zastava TERVO" koje je za sada urađeno u dvije varijante - kao kombi i kamion.

Vozilo je namijenjeno za teške terenske uslove, ima pogon na sva četiri točka, te dodatnu nosivost od 1.400 kilograma plus 1.700 kilograma vuče dodatnog sredstva.

Planirane su i razne vrste nadogradnji za potrebe jedinica, službi i rodova Vojske Srbije.

Vulin je najavio da će Ministarstvo odbrane učiniti sve da Vojska Srbije bude opremljena novim vozilima, naoružanjem i sredstvima

- Vojska Srbije ne smije da zaostaje u tehnološkom smislu ni za jednom drugom armijom u našem okruženju. Kao što vidite, mi se trudimo da na prvom mjestu kupujemo domaću pamet, domaće proizvode, kupujemo ono što naša odbrambena industrija sama može da sprovede - rekao je Vulin.

On je izrazio nadu da će vozilo "Zastave TERVO" do kraja godine biti uvedeno u naoružanje Vojske Srbije.

Govoreći o novom terenskom vozilu "Zastava NTV", vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da je riječ o vozilu koji zajednički razvijaju Vojno tehnički institut i fabrika "Zastava TERVO".

On je dodao da je vozilo napravljeno u dvije varijante, po zahtjevu taktičkog nosioca Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, a po svim karakteristikama u svjetskom je vrhu i apsolutno prevazilazi sve što je do sada za tu namjenu na raspolaganju Vojsci Srbije.

U kostrukcionom smislu, naglasio je Miloradović, za vozilo "Zastava NTV" izabrane su komponente i glavni podsistemi renomiranih svjetskih proizvođeča najviše klase, a ostalo su uradili srpski inženjeri, stručnjaci i radnici u preduzeću "Zastava TERVO".

- U konstruktorskim ispitivanjima vozila su prešla više od 2.000 kilometara. Vozilo ulazi u završna ispitivanja radi uvođenja u naoružanje - rekao je Miloradović.