latinica  ћирилица
25/05/2019 |  11:41 ⇒ 13:46 | Autor: RTRS

Tegeltija o pozivu Mektića na proteste: Nedozvoljen pritisak na rad pravosuđa

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija saopštio je danas će da traži od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH obezbjeđenje njegove lične bezbjednosti. Razlog za to je istup ministra bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragana Mektića koji je pozvao na proteste ispred zgrade VSTS-a.
Milan Tegeltija   (Foto:vecernji.ba) -
Milan Tegeltija (Foto:vecernji.ba)

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Nakon najnovijih istupa ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, kojim poziva na političke proteste ispred zgrade VSTS u cilju iznuđivanja personalnih promjena u VSTS-u, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti od prije nekoliko dana koji je takođe uputio Mektić, predsjednik VSTS Milan Tegeltija obratio se urgentno telefonom direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću te zatražio obezbjeđenje njegove lične bezbjednosti za vrijeme boravka u Sarajevu.

Tegeltija smatra da je u kontekstu svih aktuelnih dešavanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama ministra bezbjednosti BiH dovedena u pitanje njegova lična bezbjednost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTS-a.

Ovakvi pozivi koji dolaze od ministra bezbjednosti BiH kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor bezbjednosti, predstavljaju posebnu opasnost kako za bezbjednost predsjednika VSTS, potpredsjednika i drugih članova VSTS-a tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH.

Predsjednik VSTS poziva Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića u kontekstu odredaba Krivičnog zakona BiH.

Predsjednik VSTS BiH ističe da je bilo kakav oblik pritiska na nosioce pravosudnih funkcija u BiH uključujući i organizovanje političkih protesta, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa.

Ministar bezbjednosti koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti ne može pozivati građane na proteste nego su svi protesti čiji je on inicijator isključivo političke prirode. S obzirom na ovo sve eventualne proteste koji bi se eventualno nakon ovog njegovog poziva mogli desiti, smatraću direktnim političkim pritiskom na moj profesionalni integritet i nezavisnost kao i na integritet i nezavisnost pravosuđa, te ugrožavanjem moje lične bezbjednosti od strane ministra koji bi o mojoj bezbjednosti kao i bezbjednosti svih drugih građana morao da se brine.