latinica  ћирилица
25/05/2019 |  14:58 ⇒ 27/05/2019 | 07:54 | Autor: RTRS

U Prijedoru osnovana Omladinska brigada "Heroji poplava"

Nakon poplava, koje su nedavno pogodile Prijedor, mještani najugroženijih naselja zbrajaju štete. Kažu, štete bi bile i veće da nije bilo hrabrih vatrogasaca koji su pomagali stanovništvu, ali i odvažne prijedorske omladine, koja je napravila desetak nasipa. Među prvima u Srpskoj, osnovali su i Omladinsku brigadu. Zovu ih "herojima poplava".

Kada mještane poplavljenih naselja, upitate ko su heroji poplava, svi kažu, vatrogasci i omladina.

U najtežim trenucima, kada su Sana i ostali vodotoci izlili iz korita i ugrozili domaćinstva, hrabri vatrogasci prvi su stizali na najkritičnije lokacije.

- To vrlo značajno, naročito za ove stare i nepokretne ljude. Mi kad smo došli, voda je ispumpavana jer je još bilo u većim količinama - kaže Mladen Simeunović,  mještanin naselja Gomjenica.

U borbi sa bujicama, danonoćno, spasavali su ljude i imovinu, često ugrožavajući vlastiti život.

- I mi smo sami ugrožavali sebe i čamcima i opremom. Bili smo u situaciji da meltene upadnemo u vodu do vrata da bi nekog spasili, čak smo pojedine nosili na sebi - ističe Dragan Vukadinović, vatrogasac.

Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor rekao je da je bilo jako teško za vrijeme poplave, ali, kako kaže, najvažnije je ostati pribran i u odgovarajućem trenutku odreagovati kako treba.

Smatra da je Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor odradila veliki posao u Gomjenici, gdje su postavili veliku pumpu  i dobar dio vode vratiti nazad.

Sve od sebe, u borbi s poplavama, dala je i omladina.

Brzo su se organizovali i u najugroženijim naseljima, vrećama od pijeska, "izgradili" desetak nasipa. Mještani kažu, omladina je stigla kao spas.

- Zaradili su i teška oboljenja, leže u krevetima i imaju velike temperature. a kažu da im nije žao i da će se ponovo odazvati ukoliko bude potrebe, ali se nadamo da neće - rekao je Svetozar Vučkovac, predsjednik Omladinskog savjeta Grada Prijedora.

Prijedorski omladinci, među prvima u Srpskoj, osnovali su i Omladinsku brigadu i sve su radili volonterski.

- Cilj nam je da pomognemo našim sugrađanima, prijateljima, komšijama i kolegama. U ovakvoj situaciji zaista smatramo da treba što više da nas se odazove i da ljudima izađemo u susret - naglasio je Bojan Martić, brigadir Omladinske brigade Prijedor.

Radovan Đaković, brigadir Omladinske brigade Prijedor ističe da im je pomoć stanovništvu u poplavama polazna tačka kako bi dokazali da su spremni i da Grad Prijedor ima svoje omladince.

Omladinska brigada ima 160 brigadira, a među njima i deset djevojaka.