latinica  ћирилица
25/05/2019 |  20:42 | Autor: SRNA

Bošnjaci traže specijalni status za Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće /BNV/ traži da se uspostavi specijalni status za Sandžak, koji će vršiti funkcije državne vlasti, dok bi kontrolu granica vršile međunarodne snage.
Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžak - Foto: ilustracija
Bošnjačko nacionalno vijeće SandžakFoto: ilustracija

U "Inicijativi za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak", BNV traži da Sandžak vrši funkcije državne vlasti preko svojih i organa u opštinama u njegovom sastavu, prenosi RTS.

Teritorija Sandžaka bi, prema inicijativi BNV-a, obuhvatala područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

- Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage koje će garantovati punu slobodu kretanja ljudi i robe - objavljeno je na sajtu BNV-a.

Inicijativom se predviđa da Sandžak može da stupi u međunarodne odnose kada su u pitanju naučno-tehnička, kulturno-prosvjetna i ekonomska saradnja, te druge oblasti predviđene ovom inicijativom.

Prava i obaveze Sandžaka bi, prema ovoj inicijativi, bila regulisala "ustavom Sandžaka".

- Sandžak je teritorijalno-politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive. Albancima, Bošnjacima, Crnogorima i Srbima, ustavom Sandžaka priznaće se status konstitutivnih naroda u Sandžaku - navodi se u inicijativi.

Sandžak bi imao demokratski izabranu skupštinu, guvernera i vladu, kao nosioce izvršne vlasti, uključujući policiju pod njihovom kontrolom i nezavisno sudstvo. Prvi izbori za ove organe bili bi održani pod nadzorom UN, Evropske unije i OEBS-a.

- Područje Sandžaka biće trajno demilitarizovano pod nadzorom UN i Evropske unije, što obavezuje državne vlasti da u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i one policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti. Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage -  navedeno je u inicijativi.