latinica  ћирилица
27/05/2019 |  08:53 | Autor: RTRS

Delegacija Univerziteta u Banjaluci posjetila Kinu (FOTO)

Delegacija Univerziteta u Banjaluci boravila je u posjeti Kini na poziv Istočnokineskog univerziteta za političke nauke i pravo.
Delegacija UNIBL u Kini - Foto: RTRS
Delegacija UNIBL u KiniFoto: RTRS

Delegacija, koju su činili Goran Latinović, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj i Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, boravili su u Šangaju od 18. do 23. maja.

Predstavnici Univerziteta u Banjaluci razgovarali su sa Cui Јongom, predstavnikom Điangsu univerziteta iz DŽenđianga, i njegovom saradnicom Draganom Ostić, menadžerom u Kancelariji za međunarodnu saradnju Điangsu univerziteta, koja je inicirala sastanak i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između dva univerziteta.

Điangsu univerzitet osnovan je 1902. godine, ima oko 2.000 nastavnika, saradnika i istraživača i oko 34.000 studenata na oko 200 studijskih programa. Ovaj univerzitet posebnu pažnju pridaje povezivanju nauke i privrede, pa su naročito zastupljeni studijski programi iz tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih i medicinskih nauka.

Predstavnike banjalučkog Univerziteta u Istočnokineskom univerzitetu za političke nauke i pravo u Šangaju, primili su Čen DŽingjing, prorektorka, Ni Tije, dekan Fakulteta kriminalistike, Vang Veićuan, dekan Fakulteta političkih nauka i javne uprave, i Ma Li, zamjenik direktora Centra za međunarodne odnose.

Nakon prošlogodišnjeg potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, dva univerziteta potpisali su Sporazum o razmjeni akademskog osoblja i studenata, koji treba da konkretizuje uspostavljenu saradnju.

Razgovarano je o načinima unapređenja saradnje i u drugim oblastima, odnosno o učešću nastavnog osoblja u zajedničkim naučnim projektima i konferencijama, posebno u oblasti bezbjednosnih studija.

Istočnokineski univerzitet za političke nauke i pravo u Šangaju osnovan je 1952. godine, ima oko 1.300 nastavnika i saradnika i oko 18.000 studenata na preko 40 studijskih programa.

Ovaj univerzitet posebno razvija studijske programe iz društveno-humanističkih nauka - pravo, politikologiju, javnu upravu, bezbjednosne nauke i kriminalistiku, sociologiju, socijalni rad, novinarstvo, ekonomiju, kineski jezik i književnost, strane jezike, ali i informatiku i računarstvo.

Predstavnici Univerziteta u Banjaluci posjetili kampuse Čangning i Songđiang.

Na kraju posjete, Latinović je održao kineskim studentima predavanje na temu "The Foreign Policy of Yugoslavia during the Cold War (1945-1991)", saopšteno je iz Univerziteta u Banjaluci.