latinica  ћирилица
27/05/2019 |  14:32 ⇒ 16:32 | Autor: TANЈUG

Peking spušta tenzije prema SAD

Zvanični Peking je saopštio da trgovinski pregovori sa SAD treba da se odvijaju uz uzajamno poštovanje.

Ovo saopštenje je reagovanje na izjavu američkog presjednika Donalda Trampa, koji je izrazio optimizam da će uskoro biti potpisan sporazum sa Pekingom.

- Uvijek smo govorili da nesuglasice između dvije zemlje treba da se rješavaju prijateljskim pregovorima i konsultacijama - izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Lu Kang.

Tramp koji je u posjeti Јapanu, rekao je da će uskoro Kina i SAD postići "odličan trgovinski sporazum" i da sa entizijazmom očekuje taj trenutak.

Kina i SAD od januara pregovaraju o sporazumu kako bi okončale trgovinski rat započet prošle godine, koji je rezultirao recipročnim kaznenim carinskih nametima na stotine milijardi dolara robe.

Tenzije su porasle početkom maja kada je Tramp odlučio da uvede dodatnu carinu na više od 200 milijardi dolara kineske robe. Tramp je takođe naložio pokretanje procedure o uvođenju carine na skoro sav uvoz kineske robe.

Napetost je povećana i poslije nedavne Trampove odluke da kinesku telekomunikacionu kompaniju Huavej stavi na crnu listu nacionalne bezbjednosti, što je navelo neka preduzeća, među kojima i Gugl, da prekinu veze sa Huavejem.

- Imali smo različite izjave o trgovinskim pregovorima koji su davali i američki visoki zvaničnici. Ponekad se kaže da će sporazum biti uskoro postignut, a ponekad da će biti teško postići dogovor - rekao je Kang i dodao da je Kina ostala dosljedna u svojim izjavama o pregovorima.