latinica  ћирилица
27/05/2019 |  15:58 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Šta je kamen spoticanja u odnosima Nevesinja i Berkovića?

Šta je prioritet? Dugo čekano asfaltiranje regionalnog puta Berkovići - Nevesinje, ili modernizacija puta Nevesinje - Mostar?

Kamen je to spoticanja u odnosima Nevesinja i Berkovića. Dok u Nevesinju žele bolji put ka Mostaru i koridoru 5C, za mještane Berkovića asfaltiranje reginalnog puta je prioritet, pa se o tome raspravljalo i na posebnoj sjednici skupštine opštine.

Deset godina su dvije opštine zajednički insistirale da se ovaj, jedini makadamski put u Srpskoj koji povezuje dvije opštine, asfaltira. Holandski donatori odobrili su grant od 2,9 miliona evra, a Vlada je trebalo da nadoknadi nedostajući novac, za šta je lani potpisan i ugovor.

Iz Nevesinja je međutim, upućena incijativa da se taj novac preusmjeri. U Berkovićima kažu, ovo nije političko, već za ovu opštinu vitalno pitanje, pa su i vlast i opozicija jednoglasni.

Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović smatra da je inicijativa iz Nevesinja neprovediva.

Regionalni put preko Trusine, za mještane Berkovića je najbliži put ka Nevesinju i tamošnjoj bolnici, i značajan dio stanovništva gravitira ovom putu, ističu odbornici. Odustajanje od njegovog asfaltiranja, značilo bi dalju izolaciju i iseljavanje iz ove male i nerazvijene opštine.

- Ovdje neko minira projekat koji je već u fazi realizacije i pokušava da novac prebaci na neki drugi projekat - tvrdi Slavoljub Baćević, odbornik DNS u SO Berkovići.

Za mještane Berkovića, stvari su jasne.

Međutim, i u Nevesinju imaju svoje vitalne interese. Za njih je to rekonstrukcija puta ka Mostaru. Načelnik opštine kaže da je sve samo inicijativa, a ne gotova stvar, i da se svakako neće odustati ni od regionalnog puta ka Berkovićima.

- U ovom trenutku nama je u interesu priključak na 5C, a ne gradnja puta prko Trusine - pojašnjava Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Tako su iz dvije susjedne opštine ka Vladi otišle dvije različite inicijative.

Nakon višegodišnjeg zajedničkog zalaganja za asfaltiranje regionalnog puta preko Trusine, ovaj stari makadamski put umjesto da spaja, postao je mjesto razdvajanja.

Ali, zbog njega se, kažu desilo i nemoguće pa su se i Dabrani, kako u Hercegovini zovu mješatne Berkovića, oko nečega složili .