latinica  ћирилица
27/05/2019 |  16:06 ⇒ 22:11 | Autor: RTS

Vučić podnio Izvještaj o Kosovu i Metohiji, nastavlja se rasprava (FOTO/VIDEO)

Skupština Srbije završila je rad, a raspravu nakon Izvještaja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o stanju na Kosmetu i o dijalogu sa Prištinom poslanici će nastaviti sutra.
Aleksandar Vučić pred poslanicima (Foto:Tanjug/R.P) -
Aleksandar Vučić pred poslanicima (Foto:Tanjug/R.P)

21.50 - Sjednica Skupštine je završena za danas. Predsjednica parlamenta Maja Gojković saopštila je da se nastavlja sutra poslaničkim pitanjima, u 10.30.

21.40 - Vučić je rekao da će i sutra doći u skupštinu i da će, ako bude potrebno, ostati i do ponoći.

21.30 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Bošnjačko nacionalno vijeće Sulejmana Ugljanina, koji traži poseban status za Rašku oblast ili Sandžak, takvim zahtjevom nanosi najveću štetu BiH, te istakao da je Republika Srpska ustavna kategorija za razliku od Sandžaka.

21.10 - Vučiću je podrška došla i od Đorđa Milićevića (SPS).

- Moramo da nastavimo ovaj put, ma koliko bio težak i ma koliko nam se ne sviđao, i da budemo otvoreni sami prema sebi, kada je riječ o poziciji u kojoj se nalazimo. Nemamo Kosovo kakvo bismo htjeli da imamo, ali nismo ga izgubili onako kako bi drugi željeli - rekao je Milićević. 

20.40 - Aleksandar Martinović (SNS) je rekao da je Boško Obradović, "vjerovatno po nalogu Đilasa organizovao zasjedu" na Vučića, s namjerom da se sa njim fizički obračuna i baci sjenku na sjednicu.

 leksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije je ocijenio da je rasprava o Kosmetu odraz zrelosti.

20.30 - Nakon polemike Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja, Balint Pastor je rekao da u SVM-u smatraju da je pitanje Kosmeta važno za sve, jer od njega zavisi život građana. Tražimo realan pristup i da svi govorimo istinu, kao što ste vi danas govorili istinu, rekao je Pastor.

19.45 - Nakon Vučića, riječ je uzeo Vojislav Šešelj koje je rekao da "bi cilj morao da bude da Srbija što prije prestane da bude magarac".

- Stalnim zaklinjanjem u evropski put, mi to ne možemo postići. Šta god od nas da traže, uvek je ucjena, "ne možete bez toga u EU" - rekao je Šešelj. 

19.20 - Vučić je, odgovarajući Јovanoviću, rekao da je današnja sjednica važna ne zbog donošenja neke odluke, "već da bismo narodu rekli istinu". Narodu treba ukazati i na to kakve su projekcije za budućnost, kako bi mogli da donose odluke, rekao je predsjednik Srbije.

19.04 – Lider LDP-a Čedomir Јovanović je doveo u pitanje opravdanost održavanja skupštinske rasprave i upitao Vučića koja je to gorka istina koju spominje.

Aleksandar Vučić, Čedomir Јovanović i Nenad Čanak (Foto:Tanjug/R.P)

18.38 – Vučić je riječima "Živjela Srbija" završio obraćanje u parlamentu, nakon čega je počela rasprava. Prvi je riječ dobio Dragan Marković Palma koji je kritikovao to što opozicija bojkotuje rad skupštine. Marković je istakao da je poboljšan položaj Srba na Kosmetu.

18.00 – Priština ne želi dijalog, rekao je Vučić i dodao da je pitanje da li će ga željeti – pitanje za njihove mentore. Ističe da je od 2014. godine spriječeno članstvo Kosova u devet organizacija.

17.20 - Vučić je poručio da više nikada neće biti pogroma Srba na Kosovu i Metohiji. 

17.00 - Čuvajući političku stabilnost, podizanjem ekonomije uvećavamo sve druge šanse, čak i one da branimo nacionalne interese, poručio je predsjednik Srbije. 

16.40 - Veći dio opozicije bojkotuje skupštinsku raspravu o Kosovu i Metohiji. 

16.30 - Ukoliko nešto ne promijenimo, 2100. godine biće nas dvostuko manje nego Albanaca na zapadnom Balkanu, rekao je Vučić

16.20 - Incident između Dveri i radikala ispred Skupštine, javlja Tanjug. 

16.15 - Cijelu raspravu treba da počenem odogovorom na pitanje u šta vjerujemo - u laž ili istinu, rekao je Aleksandar Vučić na početku izlaganja i postavio pitanje - gdje smo mi Srbi na KiM i ko su nam prijatelji?

Aleksandar Vučić pred poslanicima (Foto:Tanjug/R.P)

16.10 - Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvorila je posebnu sjednicu parlamenta, kojoj prisustvuje 156 poslanika. 

16.00 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto prije 16 časova u Skupštinu, gdje će poslanicima predstaviti izveštaj o Kosovu i Metohiji. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sjednici prisustvuje premijerka Ana Brnabić, ministri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić. 

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izvještaju o pregovorima između Beograd i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

Poslanici dijela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, najavili su da neće doći na sjednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda Izvještaj o KiM.

Inače, u Izvještaju o pregovorima Beogarad i Prištine od 2013. do maja 2019. godine, koji je u petak stigao u Parlament, navodi se da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema namjeru da odustane od svog mirnog pristupa rješavanju problema na Kosmetu.

- Јedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće - piše u izvještaju koji je parlamentu proslijedila Kancelarije za KiM i koji je dostupan javnosti.

Ističe se da su Srbi Briselskim sporazumom dobili mogućnost da na sjeveru pokrajine organizuju organe lokalne vlasti. Proizvoljne su kritike da je Srbija tim sporazumom pristala na ukidanje sopstvenih institucija, jer su Srbi dobili pravo na formiranje Zajednice srpskih opština kao dodatnog mehanizma.