latinica  ћирилица
27/05/2019 |  17:04 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Udruženje sudija Srpske: Stvorena atmosfera javnog linča

Udruženje sudija Republike Srpske oglasilo se danas povodom objavljivanja video snimka na portalu Žurnal info kojim se u kontekst stavlja predsjednik VSTS Milan Tegeltija.
Sudija - Foto: ilustracija
SudijaFoto: ilustracija

U ovom udruženju smatraju da je ovim činom u medijima stvorena atmosfera javnog linča.

- Pretpostavka nevinosti je osnovni postulat demokratskog društva koji moraju poštovati svi i koja se odnosi na svakoga, uključujući nosioce pravosudnih funkcija, pa tako i predsjednika VSTS-a - stoji u saopštenju.

U Udruženju sudija Srpske smatraju da bi sve okolnosti u ovom slučaju trabalo da provjeri nadležno tužilaštvo i da se procesuiraju sva odgovorna lica.

- Nadležno tužilaštvo svoj posao mora raditi u miru bez bilo kakve vrste pritisaka od strane političkih ličnosti i medija. Za sva ponašanja nosioca pravosudnih funkcija, uključujući i članove i predsjednika Savjeta, predviđene su procedure utvrđivanja odgovornosti i one se moraju poštovati - ističu u Udruženju.

U saopštenju se dodaje da nikakvi vaninstitucionalni oblici pritiska na članove i predsjednika VSTS nisu dozvoljni i daju punu podršku VSTS u njegovim odlukama koje će, kako ističu, bezrezervno poštovati.