latinica  ћирилица
27/05/2019 |  17:05 ⇒ 22:38 | Autor: RTRS

Stvoreni uslovi da prema Srpskoj počne izgradnja kraka Turskog toka

Uskoro bi mogla da počne realizacija jednog od najvažnijih infrastuktrunih i energetskih projekata u Srpskoj – izgradnje kraka gasovoda Turski tok kroz Republiku Srpsku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik rekao je da za to postoje svi uslovi. Više detalja biće poznato nakon Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu početkom juna.

Radovi na izgradnji gasovoda Turski tok kroz Srbiju već su počeli, a planiran je i jedan krak kroz Republiku Srpsku, od Bijeljine do Novog Grada. To će biti i jedna od glavnih tema razgovora delegacije Republike Srpske sa predstavnicima Gazproma, tokom ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, kaže da ne bi trebalo da bude problema prilikom realizacije projekta.

- Mislim da su stvoreni svi uslovi da se to učini i da se na taj način riješi važno pitanje snadbijevanja gasa ovog kraja, cijela Republika Srpska, od Bijeljine, Prijedora i do Novog Grada, svugdje tamo gdje bude trebalo - kaže Dodik.

U Državnom preduzeću Gas-Res kažu da je plan za trasu budućeg gasovoda već napravljen u okviru priprema za izgradnju gasovoda Јužni tok, koji nije realizovan. Predstoji samo nekoliko modifikacija, kažu u ovom preduzeću.

- Republika Srpska je u prethodnom periodu uradila idejno rješenje, postavila trasu od Bijeljine do Novog Grada, sa određenim odvajanjima za veće industrijske centre i potrošače - istakao je Ljubo Glamočić, v.d. direktora preduzeća "Gas-Res".

Trasa kroz Republiku Srpsku biće duga od 320 do 350 kilometara, kapaciteta oko milijardu kubnih metara gasa. Izgradnja bi koštala između 120 i 150 miliona evra.

- On jeste skup, ali je Republika Srpska odlučila da ga realizuje. Јako je značajno da će se, na visokom i političkom i privrednom nivu, u narednom periodu odvijati ova aktivnost. Mi to radimo sa Vladom Srbije, kroz energetski komitet kojeg smo osnovali prije nekoliko godina - napomenuo je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva.

Gasovod kroz Republiku Srpsku planiran je i Strategijom razvoja energetike do 2035. godine, ističe resorni ministar. Osim što će Srpskoj obezbijediti energetsku stabilnost, projekat izgradnje gasovoda privući će, kaže, nove investitore i biti zamajac daljeg ekonomskog razvoja.