latinica  ћирилица
27/05/2019 |  18:42 | Autor: SRNA

Podnesena nova tužba protiv Porošenka

Ukrajinskom Državnom birou za istrage predata je izjava koja sadrži optužbe za ometanje rada pravosudnih organa, usmjerene ka bivšem predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku, izjavio je advokat Andrej Portnov.
Petro Porošenko (Foto: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service) - Foto: AP
Petro Porošenko (Foto: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service)Foto: AP

On je podsjetio da se protiv Porošenka već vode istražni procesi zbog veleizdaje, pranja novca, zloupotrebe položaja i utaje poreza, te da je danas predata četvrta izjava sa optužbama protiv bivšeg ukrajinskog lidera.

Portnov, koji je vršio dužnost zamjenika šefa kabineta bivšeg predsjednika Viktora Јanukoviča, kaže da posjeduje još desetine sličnih izjava, ali da planira da se u narednih nekoliko sedmica usredsredi na "vršenje informacionog pritiska na agencije za sprovođenje zakona i pripremanje zahtjeva, peticija i drugog materijala povezanog sa četiri već postojeće tužbe", javio je TASS.

Biro je ranije pokrenuo istragu protiv Porošenka, nakon što ga je Portnov optužio za veleizdaju u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu u novembru, kada je ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/ zaplijenila tri plovila ukrajinske mornarice i uhapsila članove posade.