latinica  ћирилица
27/05/2019 |  20:24 | Autor: SRNA

Doboj: Raste broj oboljelih od Lajmske bolesti

Ljekar Doma zdravlja u Doboju Zagorka Pavlović rekla je da raste broj oboljelih od Lajmske bolesti koju uzrokuje ujed zaraženog krpelja, te da je ova bolest i dalje u zapećku kod zdravstvenih radnika.
Krpelj (Foto: Thinkstock) -
Krpelj (Foto: Thinkstock)

Pavlovićeva je prije večerašnjeg predavanja "Znate li šta je Lajmska bolest ili borelioza", rekla novinarima da se svake godine u Evropi registruje 85.000 novih slučajeva Lajmske bolesti, a prema istraživanju sprovedenom u Banjaluci od ukupnog broja ispitanih krpelja više od 37 odsto je zaraženo.

Pavlovićeva upozorava da se zdravstvene tegobe kod pacijenata javljaju i nakon nekoliko godina od ujeda zaraženog krpelja, a kao otežavajuću okolnost navodi nepostojanje tipičnih simptoma kako infekcija bila prepoznata.

Ljekar porodične medicine Sandra Živak Mijatović upozorava da je važno da se pacijenti sa ujedom krpelja jave na vrijeme u zdravstvenu ustanovu, kako bi se prepoznalo da li je krpelj zaražen ili ne i tako izbjegle komplikacije.

Ona preporučuje da se prilikom samoinicijativnog vađenja odstrane svi dijelovi krpelja dezinfikovanom pincetom ili iglom, a potom ubodeno mjesto dezinfikuje medicinskim alkoholom.

Mijatovićeva navodi da nema pravilinosti gdje se krpelj kači za tijelo i preporučuje da se izvrši pregled tijela odmah nakon boravka u prirodi.

Ona kaže da se Lajmska bolest liječi antibioticima, a da proces izliječenja može biti brz ukoliko je zaraženost utvrđena na vrijeme, u suprtonom liječenje može biti višegodišnje u zavisnosti od komplikacija i koji su sistemi zahvaćeni.

Tridesetšestogodišnja Maja Mladenović koja je oboljela od Lajmske bolesti kaže da je prije šest godina uočila prve simptome - gubitak sluha na desnoj strani, nakon toga bolove u zglobovima, probleme sa pamćenjem, te anksioznost.

- Išla sam od ljekara do ljekara, dok na jednom pregledu ortoped nije posumnjao na Lajmsku bolest, što su nalazi i potvrdili - rekla je Mladenovićeva, te dodala da je borba sa oboljenjem jako teška.

Dom zdravlja u Doboju organizovao je predavanje otvoreno za javnost "Znate li šta je Lajmska bolest ili borelioza".

Lajmska bolest - borelioz je infektivna bolest uzrokovana bakterijom Borelia burgdorferi koju prenose zaraženi krpelji.

Infekcija može dovesti do hroničnog, multisistemskog oboljenja koje može zahvatiti svaki organ - kožu, srce, oko, jetru, zglobove i centralni nervni sistem, te dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija.

Lajmska bolest se klinički manifestuje pojavom lokalnog otoka i crvenila na mestu uboda i to od tri do 32 dana nakon ujeda. Kod 50 odsto pacijenata identične promene se mogu javiti na drugim dijelovima tijela, a kod 15 odsto pacijenata kožne promjene mogu da izostanu.

Pored promjena na koži mogu da se jave temperatura, jeza, malaksalost, glavobolja, regionalno uvećanje limfnih žljezda.

Ukoliko se bolest ne prepozna i ne liječi na vrijeme, nakon nekoliko nedjelja razvija se drugi stadijum sa neurološkim simptomima, pojavom bolova u zglobovima i kardiološkim simptomima, a ukoliko se i u ovoj fazi bolest ne tretira nakon više mjeseci ili godina ona ulazi u treću fazu sa teškim neurološkim ispadima, promjenama na zglobovima i koži.