latinica  ћирилица
27/05/2019 |  22:09 ⇒ 28/05/2019 | 07:56 | Autor: RTRS

Ukrštenica: Da li je potrebno uvesti kaznu doživotnog zatvora u Srpskoj? (VIDEO)

Nakon što je u Srbiji uvedena kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela, slične inicijative pojavile su se i u Republici Srpskoj. Gostujući u našoj emisiji Ukrštenica šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić, kaže da će ova stranka tražiti da kazna doživotnog zatvora bude uvedena za ubice i silovatelje djece, ubice trudnica i nemoćnih, bez mogućnosti pomilovanja.
Ukrštenica - Foto: RTRS
UkrštenicaFoto: RTRS

Struka smatra da su postojeće kazne, koje u određenim slučajevima iznose i 45 godina zatvora, adekvatne i u skladu sa evropskim konvencijama.

- Prije donošenja zakona treba da otvorimo temu i da razgovaramo i mi iz politike i iz struke, prođemo javne rasprave, što u konačnici treba da dovede po mom mišljenju, i po mišljenju kolega iz SNSD,  do toga da se usvoji isti zakon kao u Srbiji - poručio je Žunić.

Profesor krivičnog prava i poslanik SDS u NSRS Ivanka Marković smatra da Republika Srpska ima dobre mjere i rješenja.

- Mi smo 2017. godine uveli onemogućavanje ublažavanje kazne kod obljube, kod nemoćnih, trudnica. Uveli smo ograničenja za osuđene. Ovdje se postavlja pitanje – da li mi štitimo naše građane usvajanjem novih rješenja ili primjenjivanjem zakona? - istakla je ona.

Otac Tijane Јurić, Igor Јurić istakao je da stoji iza svega što je do sada Fondacija podnijela.

- Mislim i da građani stoje iza tog zahtjeva. Kada pričamo o tome da li je on važan, jeste, da li će pomoći deci i građanima, hoće. Kada pričamo o brojkama, ja ne znam, ali mogu da kažem da je prije izmjena zakona bio veliki broj povratnika - naglasio je on.

Video pogledajte i na sljedećem linku.