latinica  ћирилица
28/05/2019 |  10:52 ⇒ 15:46 | Autor: RTRS

Vučić: Cilj zastrašivanje Srba, pretučen i priveden i ruski državljanin

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije da je cilj današnje akcije na sjeveru Kosmeta zastrašivanje Srba.

Vučić je rekao da su u akciji ROSU uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti, najviše iz kosovske policije, u tri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije. Potvrdio je da su vojne i policijske jedinice u punoj pripravnosti.

- Јutros u 5.55 časova krenula je akcija kada su specijalci upali na teritoriju sjevera Kosmeta sa 73 vozila, uglavnom oklopnih, i dugim cijevima. Јoš 50 vozila čeka u južnoj Mitrovici i još toliko na teritoriji Srbice od kojih je osam već upućeno na Zubin Potok - naveo je on i dodao da je riječ o pokušaju potpune kriminalizacije srpskog naroda, koji je, istakao je, uznemireniji nego ikad.

Vučić je istakao da je najteže stanje u Zubinom potoku, gdje se nenaoružani građani suprotstavljaju albanskim naoružanim jedinicama.

- Srbi nisu raspolagali naoružanjem, Albanci su im pucali iznad glava bojevom municijom. Imamo dokaze da su upadali u kuće i razbijali sve - rekao je Vučić.

On je rekao da postoje informacije da je pretučen i priveden jedan ruski državljanin - Mihail Krasnoščenko, radnik UNMIK-a i da su o tome obaviještene ruske vlasti.

Predsjednik je rekao da će Vojska Srbije zaštititi srpski narod na sjeveru Kosmeta ukoliko dođe do eskalacije sukoba ugrožavanja njihove bezbjednosti.

Poručio je da će Srbija očuvati mir i da će uvijek štititi svoj narod.