latinica  ћирилица
01/06/2019 |  11:22 | Autor: SRNA

Otmice i ubistva žena - kanadski genocid

Otmice i ubistva više hiljada žena starosjedilaca u Kanadi može se opisati kao kanadski genocid, navodi se u izvještaju kanadske Vlade, čije dijelove je objavila kanadska mreža Si-Bi-Si.

U izvještaju na 1.200 strana, koji će biti objavljen 3. juna, navodi se da su za prekomjerno nasilje sa kojim se suočavaju žene starosjedioci krivi duboko ukorijenjeni kolonijalizam i inertnost države.

Oko 1.200 žena starosjedilačkog porijekla ubijeno ili nestalo u Kanadi od 1980. godine, ali neki aktivisti kažu da je taj broj daleko veći.

U izvještaju se definiše 230 preporuka za suočavanje i borbu protiv nasilja sa kojim se suočavaju starosjedilačke zajednice.

- Istraga podržava da se ovi slučajevi okarakterišu kao genocid, a koji se tiču nasilja nad ženama, djevojkama, kao i osobama različite seksualne orijentacije - navodi se u izvještaju o ubijenim i nestalim ženama i djevojkama pripadnicima starosjedilačkih naroda.

Istraga, koja je koštala 67 miliona američkih dolara, fokusirala se na sistemske uzroke nasilja nad ženama starosjediocima, kao i na prevenciji.

Istraga je uključila svjedočenje više od 2.000 ljudi od 2017. godine, uključujući osobe koje su preživjele nasilje i članove porodica nestalih žena.

U Kanadi, gdje danas živi oko 1,6 miliona starosjedilačkog stanovništva, dugo se čekalo na ovaj izvještaj.

- Bilo je potrebno 40 godina da se dođe do ovog trenutka i to samo zato jer su žene bile glasne i tražile su svoja prava - rekla je Robin Buržoa, aktivista za prava žena starosjedilaca.