latinica  ћирилица
05/06/2019 |  10:33 ⇒ 10:37 | Autor: SRNA

"Kišni dan u Njujorku" otvara festival u Veneciji?

Mada će spisak filmova u zvaničnoj konkurenciji Venecijanskog festivala biti saopšten tek sredinom idućeg mjeseca, postoje dobre naznake da bi novi film legendarnog Vudija Alena "Kišni dan u Njujorku" mogao da otvori ovogodišnji filmski festival.

Specijalizovani filmski portali, upoređujući listu filmova koji su već prikazani u Berlinu i Kanu ove godine sa filmovima koji se očekuju, procjenjuju da bi se u Veneciji u trci za "Zlatnog lava" mogao naći novi film Andreja Končalovskog "Grijeh" o životu Mikelanđela Buonarotija.

U Veneciji bi se mogao naći i dugoočekivani dokumentarac o velikanu filmske muzike Eniju Morikoneu koji potpisuje Đuzepe Tornatore kao i "Gesta časti" Atoma Egojana.

Istorijski film Đovanija la Parola "Moje tijelo će te zapaliti" takođe se spominje kao mogući učesnik ovog festivala, a tu je i ostvarenje "Hamamet" Đanija Amelija o Betinu Kraksiju, čuvenom političkom lideru iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Filmski portali tipuju i na novo ostvarenje Pola Verhovena "Benedeta" o časnoj sestri iz 15. vijeka Benedeti Karlino, koja je prvo nazvana čudotvorkom a kasnije optužena da je varalica i homoseksualka i utamničena.

Pominje se i film "Istina", koji potpisuje Hirokazu Kore-Eda, a koji je pominjan i pred Kanski festival.

Ovogodišnji Venecijanski festival biće održan od 28. avgusta do 7. septembra.