latinica  ћирилица
05/06/2019 |  11:03 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Predstava "Mlijeko" odigrana u Trebinju

U Trebinju je odigrana predstava "Mlijeko" banjalučkog studentskog pozorišta, nastala prema dramskom tekstu Vasilisa Kocikanurisa , a u režiji Slobodana Perišića.

Predstava je dio projekta "Mliječni put kroz Republiku Srpsku", koji će biti predstavljen u pet opština Srpske, a koji je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture.

U edstavi "Mlijeko" oslikana je potresna porodična priča o porodici koja je emigrirala iz Rusije u Grčku, međusobnom sukobljavanju i neprilagođenosti prema okolini.

Ovo je psihološka priča o nedostatku ljubavi, patnjama "malog čovjeka" i vapajem za zaštitom u hladnom i surovom svijetu.

- Ovde mi pričamo o problemima sa kojima se susreću neprilagođeni ljudi, koji ne žive po tuđim pravilima, ne žive onako kako okolina od njih očekuje da žive - kaže glumac Bojan Kolopić.

Projekat "Mliječni put kroz Republiku Srpsku" podržava decentralizaciju pozorišne umjetnosti u nerazvijenim opštinama u Srpskoj.

Predstava je izvedena u Mrkonjić Gradu i Ribniku, a predstoje izvođenja u Srebrenici i Šamcu.

Trebinje, na pola puta, nisu zaobišli zbog bogate kulturne tradicije i brojne pozorišne publike.

- Napravili smo i humanitarnu priču. Kompanija Mlijekoprodukt je naš saradnik i partner u predstavi, a pošto se predstava zove "Mlijeko" jedan ili dva paketa mlijeka u svakoj ovoj opštini idu u ruke ugroženim porodicama, sa više djece - istakao je Aleksandar Pejaković, producent predstave 

Predstava "Mlijeko" višestruko je nagrađivana a brojne nagrade osvojili su i na festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi.

Ovo je bilo njeno 26 izvođenje, a premijerno je izvedena u februaru 2017. godine.