latinica  ћирилица
05/06/2019 |  13:47 | Autor: SRNA

Objavljena knjiga o izazovima "novog doba"

Izdavačka kuća Eparhije zvorničko-tuzlanske "Sinaj" objavila je knjigu "Pravoslavlje i religija budućnosti" oca Serafima Rouza koja ukazuje na izazove "novog doba", objavljeno je na internet stranici Eparhije.
Bijeljina-knjiga "Pravoslavlje i religija budućnosti" - Foto: SRNA
Bijeljina-knjiga "Pravoslavlje i religija budućnosti"Foto: SRNA

- Ova knjiga je duhovno blago jer nam nedvosmisleno ukazuje na sve izazove i opasnosti "novog doba" u kojem živimo, a koji na sve moguće načine pokušava da potisne hrišćansku duhovnost, tradiciju i vrijednosti i nametne svoju - navodi glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće "Sinaj" protođakon Bojan Čečar.

Prema njegovim riječima, jedna od glavnih duhovnih odlika "nju ejdža" je vjerski sinkretizam - učenje po kojem su sve religije svijeta jednake.

- Upravo zbog toga, hinduizam je glavna religija koja se od pobornika "nju ejdža" najviše propagira. Hinduizam je po svojoj prirodi sinkretističan i u toj religiji ima mjesta za sve - i za Isusa, i za Šivu, i za Bramu, i za Muhameda - ističe Čečar.

On objašnjava da se hinduzam današnjem čovjeku ne propovijeda otvoreno, već prikriveno, i to u vidu raznih škola joge i meditacije.

- Svjedoci smo prave poplave joga studija, učitelja meditacije, instruktora za dostizanje viših nivoa svijesti i prosvjetljenja, bolje koncentracije, životnog i poslovnog uspjeha. Otac Serafim, kao vrstan poznavalac hinduizma, na najbolji mogući način raskrinkava njihove skrivene nasrtaje na hrišćanstvo - ocjenjuje urednik.

Iz knjige oca Serafima izdvojena je ocjena da je današnje hrišćanstvo pod opsadom, ali je napadač nevidljiv za vjernike.

- Napadač podmuklo krije svoje oružje. Taj potajni neprijatelj je hinduizam, a rat se vodi na visini najvažnijih dogmata vjere - navodi autor.

Uz podsjećanje da su društva Vedanta bila osnovana u Americi krajem prošlog vijeka i da je njihov prvi potez bio da propovijedaju kako nema stvarne razlike između hinduizma i hrišćanstva, već će dobar hrišćanin biti još bolji ako izučava i prihvata Vedantu, otac Serafim upozorava da su se "na ovu udicu upecali mnogi iskreni, ali neupućeni hrišćani".

- Prvi napad hinduističkih svamija bio je upućen protiv takozvanih `sektaških dogmi`, a za takozvanu naučnu religiju, zasnovanu na uporednom izučavanju svih religija. Njihov prvi naglasak bio je na ovom - razlike uopšte ne postoje. Sve je jedno. Razlike su samo površinske. One su prividne i relativne, a ne stvarne. To je bila sadržina hinduističkih predavanja početkom prošlog vijeka - navodi se u knjizi.

Prema riječima protođakona Bojana Čečara, na prvi pogled ovo se nekome može učiniti bezazlenim i beznačajnim, ali ovakav stav dovodi do potpune relativizacije najvažnijih hrišćanskih dogmata kao što su dogme o Bogu, Hristu, Crkvi i vaskrsenju.

On je naglasio da su za pravoslavne hrišćane ove dogme od suštinske i životne važnosti.

- Bez vjere da je Bog Sveta trojica - Otac, Sin i Sveti duh; bez vjere da je Sin Božiji postao čovjek radi nas ljudi i radi našeg spasenja; vez vjere u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu; bez vjere u vaskrsenje iz mrtvih, a ne u neku reinkarnaciju, nema i ne može biti nikakvog spasenja i izbavljenja. A upravo ove hrišćanske dogme najpodmuklije su napadnute danas u školama joge i meditacije, koje se kao gangrena šire među pravoslavnim Srbima - poručuje Čečar.

U tekstu se izražava nada da će knjiga "Pravoslavlje i religija budućnosti" oca Serafima Rouza biti od velike pomoći onima koji traže odgovore na pitanja odnosa pravoslavnog hrišćanstva prema istočnjačkim duhovnim tradicijama i da će im pomoći da ostanu u vjeri svojih pradjedova - pravoslavlju, koje jedino oslobađa i vodi u život vječni.