latinica  ћирилица
05/06/2019 |  16:10 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Predstava "Tartif" na repertoaru drugog dana Teatar festa

Drugog takmičarskog dana Teatar festa "Petar Kočić" izvedena je predstava "Tartif", autorski projekat Igora Vuka Torbice. Realizovan je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Spajanje glumaca dva ugledna teatra uz gostovanje Hane Selimović iz Beograda, pod rediteljskim vođstvom Igora Vuka Torbice, već se pokazalo kao izvanredan potez.

Predstava "Tartif" osvojila je šest nagrada na 4. festivalu Pozorišno proljeće u Šapcu i četiri nagrade na 69. festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Na oba festivala proglašena je za najbolju predstavu u cjelini.

- Tu se ipak nakupilo dobrog i zanimljivog materijala i onda je Igor rekao: "U redu, ljudi, imam okvir za ovu našu priču, a to je Molijerov Tartif". Mi smo na to dosta nepovjerljivo gledali, ali smo mu se prepustili - kaže Hana Selimović, glumica u predstavi "Tartif".

Tartifu, kao podlom manipulatoru, vrata svoje porodice i svog svijeta otvorio je čovjek koji je suštinski već bio slomljen, kada ga je upoznao.

Iako glava porodice koja nema problema sa materijalnom egzistencijom, lik Orgona, kojeg tumači Ninoslav Đorđević, ima ogroman problem sa egzistencijom u duhovnom smislu.

- Što se tiče scena u kojima je moj lik izmanipulisan, one su mahom nastale iz improvizacije. Meni je u cjelokupnom procesu drago da možete da vidite ono kao u opusu Igora Vuka Torbice, a to je pozorišni intelekt - navodi Đorđević.

Večeras će na Teatar festu "Petar Kočić" biti izvedena predstava "Narodni poslanik" nastala u koprodukciji Oksigen produkcije i Bosanskog kulturnog centra iz Sarajeva.