latinica  ћирилица
05/06/2019 |  19:04 ⇒ 19:10 | Autor: SRNA

Trivićeva i Breškovićeva o muzejskoj saradnji

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić posjetila je danas Narodni muzej u Beogradu i sa direktorom te ustanove Bojanom Borić Brešković razgovarala o mogućnostima saradnje Narodnog muzeja sa muzejskim ustanovama Srpske, kao i o unapređenju muzejske djelatnosti.
Јačanje muzejske saradnje (Foto:vladars.net) -
Јačanje muzejske saradnje (Foto:vladars.net)

Trivićeva je naglasila da je saradnja muzejskih i drugih ustanova kulture Republike Srpske sa srodnim ustanovama u Srbiji zaživjela i da su otvorene brojne mogućnosti za dalje zajedničke aktivnosti u očuvanju kulturnog dobra.

- Veoma je važno da kroz različite muzejske programe naučimo najmlađe važnosti očuvanja kulturnih dobara o kojima se staraju muzeji. Takođe, važno je da što više jačamo saradnju među muzejskim i obrazovnim ustanovama - rekla je Trivićeva.

Ona je ukazala na značaj dokumenata koji uređuju saradnju Srbije i Srpske kao što je Memorandum o saradnji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao i protokoli o saradnji institucija kulture i nedavno potpisana Povelja o srpskom kulturnom prostoru.

Na sastanku je razgovarano i o modelima edukativnih posjeta Narodnom muzeju učenika iz Republike Srpske s ciljem utvrđivanja i proširivanja njihovih znanja stečenih u formalnom obrazovanju, prenose "Večernje novosti".

Prilikom posjete Narodnom muzeju u Beogradu, Trivićeva je obišla dio stalne postavke koja obuhvata hronološki opseg od paleolita sve do umjetnosti 20. vijeka.

Stalna postavka je organizovana na tri nivoa novog reprezentativnog muzejskog zdanja i predstavlja cijeli fond Narodnog muzeja.