latinica  ћирилица
06/06/2019 |  11:56 | Autor: SRNA

Lavrov: Cilj sankcija - kažnjavanje Rusije zbog nezavisne spoljne politike

Glavni cilj antiruskih sankcija je kažnjavanje zemlje zbog nezavisne spoljne politike, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnjik) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnjik)

- Glavna stvar zbog koje se uvode sankcije je, kao prvo, kažnjavanje Rusije zbog nezavisne spoljne politike. Kako je više puta govorio predsjednik Rusije Vladimir Putin, američka vladajuća klasa misli da su devedesete godine bile anomalija, a tradicija ruske civilizacije, istorije, samodovoljnosti, multinacionalnosti ruskog života, ipak, su prevladali. Genetski kod našeg naroda nije nestao - rekao je ministar Lavrov.

To ne mogu i dosad nisu mogli, kaže Lavrov, da prihvate neki američki političari, uključujući i one koji bukvalno sputavaju američkog predsjednika Donalda Trampa, ne dozvoljavajući mu da ispuni svoja predizborna obećanja o normalizaciji i poboljšanju odnosa sa Ruskom Federacijom.

- Drugi razlog za sankcije je nelojalna konkurencija i pokušaj povećanja konkurentnosti metodama sankcionog pritiska. Treći, globalniji razlog je shvatanje ireverzibilnosti procesa formiranja policentričnog svjetskog poretka, gdje mnogo više od jedne ili dvije države ima veoma snažan uticaj na svjetsku ekonomiju i politiku. Ovo shvatanje ne izražava se željom da se uspostavi novi oblik funkcionisanja svjetskog poretka uz prisustvo mnogih, a ne dva ili jednog pola. To se pokazuje u nastojanju da se ti procesi uspore, što takođe služi kao sankcioni pritisak - istakao je šef ruske diplomatije za RBK.

Lavrov je podsjetio na restriktivne mjere koje SAD uvode prema ekonomijama drugih zemalja, prenosi Sputnjik.

- Uostalom, sankcije se primjenjuju i protiv Kine. Ako se i povećanje carina smatra sankcijama, onda ne znam koja iole značajnija zemlja na planeti trenutno ne podliježe američkim sankcijama. Svi to razumiju, ali pokušavaju da riješe trenutne probleme kroz neke kompromise. Ako se pogleda dugoročno, siguran sam da Amerikanci vode politiku koja je u suprotnosti sa njihovim dugoročnim interesima - zaključio je Lavrov.