latinica  ћирилица
06/06/2019 |  14:05 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Vigemark: Neformiranje vlasti koči napredak na evropskom putu

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark smatra da je ključni razlog sporog napredovanja BiH prema EU neformiranje vlasti na nivou BiH, u Federaciji BiH i pojedinim kantonima.
Lars-Gunar Vigemark - Foto: SRNA
Lars-Gunar VigemarkFoto: SRNA

- Bez formiranih vlasti vrlo je teško da pređemo sa "mišljenja na djela" - rekao je Vigemark novinarima u Banjaluci, gdje je učestvovao u javnoj debati o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU.

Vigemark je naveo da u mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU nije propisan bilo kakav put kako ova pitanja rješavati, osim u dijalogu.

On je podsjetio da je u mišljenju o aplikaciji potvrđeno da BiH može postati članica, ali da treba da uradi još mnogo stvari.

Vigemark je izrazio je uvjerenje da su građani u BiH zainteresovani za teme koje se tiču životnih pitanja, a ne političkih.

- Vjerujemo da su građani u BiH zainteresovani da čuju više razgovora o ekonomskim prilikama, radnim mjestima, obrazovanju, zdravstvu, bezbjednosti i generalno da se više razgovara o boljoj budućnosti, a ne o nekim temama koje dominiraju političkim diskursom - istakao je specijalni predstavnik EU.

On je rekao da će na javnoj debati razgovarati sa građanima Banjaluke i Republike Srpske o EU i šta ona za njih predstavlja.

- Mi smo ovdje da od građana čujemo koje su to njihove zabrinutosti, šta EU predstavlja za njih, koji su načini da oni sami preuzmu inicijativu da iskoriste proces evropskih integracija kako bi unaprijedili svoj životni standard prema standardu EU - istakao je Vigemark.

Komentarišući moguće izmjene Zakona o policijskim službenicima u Kantonu Sarajevo, Vigemark je poručio svim nivoima vlasti u BiH da, kada je riječ o izmjenama bilo kojeg dijela zakonodavstva, treba da imaju na umu da je BiH u jednoj fazi odnosa sa EU nakon podnošenja aplikacije za članstvo.

- Da bi ostvarila dalje iskorake na evropskom putu, BiH je potrebno da se svaki propis razmatra u kontekstu usklađenosti sa pravnom tekovinom EU, odnosno sa standardima koji postoje u određenim oblastima. Isto važi i za propise o policijskim snagama bilo da je riječ o Kantonu Sarajevo ili Republici Srpskoj - dodao je Vigemark.

Debati su prisustvovali preduzetnici, privrednici, članovi organizacija civilnog društva, predstavnici akademske zajednice, mladi, te predstavnici lokalne zajednice.