latinica  ћирилица
07/06/2019 |  09:18 ⇒ 10:39 | Autor: SRNA

Promovisan roman "Crni pupoljak"

U kotorvaroškoj Narodnoj biblioteci predstavljen je roman "Crni pupoljak" autora Ninoslava Mitrovića. Tema ovog horor romana nastala je iz domaće srpske mitologije, vjerovanja i narodnih predanja.
Kotor Varoš-promocija knjige - Foto: SRNA
Kotor Varoš-promocija knjigeFoto: SRNA

Autor romana rekao je Srni da je oduvijek gajio ljubav prema žanru horor i da je jednostavno jednog dana odlučio da piše ono što je volio da čita.

- Mogu slobodno da kažem da sam jedini pisac horor književnosti s ove strane Drine i jedan od svega nekoliko pisaca koji se bave ovom vrstom književnosti na Balkanu. Kao veliki poznavalac naše etnologije odlučio sam se na pisanje ovog romana - poručio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, radnja romana smještena je u seosko područje i prati priču mlade žene koja je neplanirano ostala trudna, a sve to prate događaji u vezi sa folk-hororom.

- Folk-horor je sve traženiji u svijetu i poznati pisci posuđuju vjerovanja i mitove iz raznih religija, a mi imamo toliko starih predanja, mitova i legendi o kojima se malo piše - naveo je Mitrović.

Direktor Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić rekla je da su kotorvaroški čitaoci prvi put imali priliku da prisusustvuju promociji horor romana.

- Domaća publika možda više cijeni drugačije žanrove jer smo malo tržište, ne samo mi u Republici Srpskoj, već sve zemlje u okruženju, a horor je uvijek bio usko profilisan - navela je Vasićeva.

Na sinoćnjoj promociji o romanu je govorio i vlasnik izdavačke kuće "Imprimatur" Boris Maksimović, koji je istakao da je folk-horor prilično tražen trend i sve više knjiga i filmova inspirisano je narodnim predanjima i mitologijom.