latinica  ћирилица
07/06/2019 |  10:07 | Autor: SRNA

Cucić: Nema mjesta za paniku zbog sukoba među migrantima

Komesar Srbije za izbjeglice Vladimir Cucić izjavio je da nema razloga za paniku i senzacionalističke naslove kada je riječ o ubistvu dvojice migranata u Beogradu, koji su nastradali u međusobnim obračunima.
Vladimir Cucić (foto: Fakti.org) -
Vladimir Cucić (foto: Fakti.org)

Cucić je rekao za RTS da je sukobu, koji je završen dvostrukim ubistvom, prethodilo višemjesečno maltretiranje jedne grupe migranata.

On je dodao da je migrant koji je sinoć ubijen /u izbjegličkom centru u beogradskom naselju Krnjača/ godinu dana maltretirao druge migrante, te da maltretirani nisu smjeli da prijave nasilnika jer su se plašili.

Cucić je rekao da pripadnici drugih naroda kada dolaze donose svoju kulturu koja sadrži ne samo lijepo pismo, već i običaje kao što je osveta za ubistvo.

- Počelo je svađom među njima i ona je završila ubistvom. Momak koji je sinoć ubijen i koji je poznat kao momak koji je sklon nožu izbo je tog dečka, a druga grupa je u skladu sa njihovim običajima osvetila se za manje od 12 časova - objasnio je Cucić, dodajući da je to njegovo viđenje događaja.

Cucić je rekao da namjera migranata nije bila da ostanu u Srbiji, da se integrišu u društvo, već da im je Srbija bila samo jedna od zemalja kroz koju su prolazili na svom putu ka nekim evropskim zemljama.

On je istakao da niko u Srbiji sa migrantima nije imao problem, već da su probleme imali njihovi zemljaci migranti.

Cucić je rekao da migranti, iako maloljetni, nisu išli u školu, te da su jedno vrijeme živjeli u kolektivnim centrima u Obrenovcu i Krnjači, ali da su ih napustili prošle godine i živjeli po hostelima.

On smatra da je riječ o pojedinačnom slučaju.

- Nema razloga za paniku i senzacionalističke naslove. Među 150.000 ljudi koji su prošli kroz Srbiju unazad tri godine ima, nažalost, i krimonogenih elemenata - zaključio je Cucić.